01 juli 2021

Blog Marnix van Rij

Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop herdenken dat de slavernij in Suriname en in de toenmalige Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Letterlijk vertaald Keti Koti: “ ketenen verbroken”. 1 juli is een belangrijke dag waarbij wij stilstaan hoe bijzonder vrijheid en gelijkwaardigheid is. Dat moeten wij koesteren.

Voor mij persoonlijk betekent deze dag ook veel. Ik heb in de afgelopen jaren op Bonaire en St.Eustatius gewerkt, in het prachtige Caribische deel van het Koninkrijk. Met name Sint Eustatius is een eiland waar veel mensen die uit tot slaaf gemaakte families komen. Juist op deze plek waar het slavernijverleden nog heel zichtbaar is, heb ik ervaren wat dit mensen heeft gedaan en nog steeds doet. Vandaag wordt Emancipation Day als vrije dag gevierd op St.Eustatius , omdat de werkgevers en werknemers in de centrale dialoog het daarover eens zijn geworden. Mijn opvolger als regeringscommissaris, Alida Francis, heeft zich daar met succes sterk voor gemaakt. 

De geschiedenis vol leed, maar ook het verbreken van de ketenen en het verkrijgen en het invulling geven van de vrijheid moet herinnerd worden. De verhalen moeten aan de volgende generatie worden doorgegeven.

Laten wij de vertolkers zijn van de bewustwording over het verleden. Laten wij de vechters zijn, zodat niemand in slavernij leeft. Laten wij de geschiedenis eerlijk bezien . Laten wij de vrijheid en gelijkwaardigheid koesteren. Laten wij artikel 1 van de Grondwet iedere dag nakomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.