22 juni 2023

CDA en PvdA: Verbod op het verspreiden van beelden van slachtoffers

CDA en PvdA willen dat het verspreiden van beelden van slachtoffers van verkeersongelukken en geweldsincidenten wordt verboden. De twee partijen dienen hiervoor vandaag een initiatiefwetsvoorstel in bij de Tweede Kamer, dat al eerder was aangekondigd. Wie als eerste een foto of filmpje online zet, riskeert een boete van 9.000 euro of één jaar gevangenisstraf. 

Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA), die samen met PvdA-Kamerlid Songül Mutluer aan het wetsvoorstel werkte: "Het is niet normaal dat mensen bij verkeersongelukken of vechtpartijen hun telefoon erbij pakken en slachtoffers gaan filmen. En die beelden vervolgens ook nog verspreiden over het internet. Voor sensatie, voor likes. Wat als het jouw vader, moeder, zoon of dochter was? Dat wil je niet. Daarom mogen we dit als samenleving niet langer accepteren."

Het wetsvoorstel houdt rekening met situaties waarin het (openbaar) maken van beelden behulpzaam kan zijn voor bijvoorbeeld het opsporen van daders of het verzamelen van bewijsmateriaal. Dat blijft mogelijk, mits in het algemeen belang. Zo kunnen ook journalisten en klokkenluiders hun belangrijke werk blijven doen. 

"Maar de sensatiezucht moet stoppen", vindt Anne, die hoopt dat het voorstel een meerderheid haalt. "Want dit is een groot maatschappelijk probleem. Tot 15 jaar geleden liep vrijwel niemand met een smartphone inclusief camera op straat. Tegenwoordig is dat vanzelfsprekend en kan iedereen vrij gemakkelijk een ongeluk of slachtoffer in beeld brengen. Terwijl dat niet normaal is. En dus is het tijd voor nieuwe normen."

Lees hier het interview met Anne en Songül in het Algemeen Dagblad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.