Het CDA en de SP willen dat het idee van hun voorgangers voor een Nationaal Historisch Museum nieuw leven wordt ingeblazen. Alleen door meer historisch besef en het respect voor hetgeen onze voorouders met elkaar hebben opgebouwd, kunnen we de saamhorigheid van onze samenleving bevorderen. CDA Fractievoorzitter Pieter Heerma doet vandaag samen met SP Fractievoorzitter Lilian Marijnissen dit voorstel, dat te lezen is in het AD.

Pieter Heerma: ‘wij gaan in Nederland te nonchalant om met onze geschiedenis. Het groeiende individualisme heeft daar enorm aan bijgedragen. De maakbare samenleving. Waarbij het niet uitmaakt wie je bent en wat je doet, als jij je er maar goed bij voelt. Maar het resultaat van een maakbare samenleving is dat we vergeten waar we vandaan komen en elkaar uit het oog verliezen. Juist door kennis van onze gezamenlijke geschiedenis zullen we de nationale verbondenheid meer gaan ervaren, dit kan bij uitstek verbindend werken in een tijd van versplintering en polarisatie.’

Het Nationaal Historisch Museum zal niet alleen een betere bijdrage kunnen leveren aan de verspreiding van historisch besef en historische kennis onder mensen, maar ook aan het tot stand brengen van verbondenheid tussen de culturen hier aanwezig. Kennis van en inzicht in de gedeelde waarden en normen zijn niet los te zien van de geschiedenis die ons heeft voortgebracht.

In 2006 pleitten Jan Marijnissen en Maxime Verhagen al voor een Nationaal Historisch Museum. Helaas is het nooit gelukt dit te realiseren, doordat te veel verschillende partijen het toen niet met elkaar eens werden. CDA en SP vinden het tijd dat dit plan opnieuw leven in wordt geblazen. Want het creëren van verbondenheid met elkaar is een van de grootste uitdagingen waar we voor staan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.