Het CDA heeft voor het belastingplan gestemd. In het debat in de Eerste Kamer maakte senator Janny Bakker-Klein wel een aantal kritische opmerkingen. Deze betroffen de betrouwbare overheid, giftenaftrek en bestaanszekerheid voor zowel burgers als bedrijven (met name het MKB).

Betrouwbare overheid

Het CDA uitte zorgen over een aantal onvoldoende doordachte aanpassingen in het belastingplan die door de Tweede Kamer in het belastingplan waren aangebracht. Het ontbrak daarbij aan impactanalyses en er werd vooruitgelopen op toegezegde evaluaties. Senator Bakker-Klein: “Dit gaat ten koste van voorspelbaarheid en degelijkheid. Burgers en bedrijven zouden mogen verwachten dat de overheid een betrouwbare partner is. Vooral met het MKB moet naar onze mening het vertrouwen worden hersteld”. Samen met andere partijen diende het CDA diverse moties in.

Giftenaftrek

Goede doelen leveren in belangrijke mate en op verschillende manieren een bijdrage aan de samenleving. Voor het CDA is het handhaven van de giftenaftrek dan ook een principieel punt. Daaraan tornen, door bijvoorbeeld de begrenzing van aftrek van periodieke giften van particulieren boven de 250.000,--  is het kind met het badwater weggooien. Als oneigenlijk gebruik wordt geconstateerd, moet dat oneigenlijk gebruik gericht worden aangepakt, bijvoorbeeld via versterking van de controle op ANBI’s. Het CDA diende hiervoor zelf een motie in. Deze motie kon op een breed draagvlak in de Eerste Kamer rekenen.

Bestaanszekerheid

Tijdens de algemene financiële beschouwingen was door senator Bovens uitgebreid ingegaan op de visie van het CDA ten opzichte van bestaanszekerheid. Daarbij sprak hij positief over de bestrijding van armoede en de in de miljoenennota aangekondigde kabinetsmaatregelen.  In het debat over het belastingplan benadrukte senator Bakker-Klein dat het voor de CDA fractie onbestaanbaar is dat mensen in ons land onder de armoedegrens leven. Zij sprak haar waardering uit voor de verantwoordelijkheid die staatssecretaris van Rij hiervoor heeft genomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.