Het kabinet maakt 750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet vrij gericht op kleine bedrijven. Met een aparte regeling worden er aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. CDA woordvoerder Mustafa Amhaouch stelde eerder al Kamervragen om de kredietverstrekking van banken en bedrijven aan MKB-bedrijven te versnellen, vereenvoudigen en verbeteren. Het is van groot belang dat het kabinet hier mee aan de slag is gegaan. 

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Het gaat erom dat we ondernemers in deze moeilijke tijd aan het broodnodige krediet helpen om de coronacrisis door te komen. De overheid heeft een aantal regelingen opgezet voor ondernemers waaronder de NOW voor loonkosten, TOGS voor vaste lasten en er zijn leningen bij de bank tegen gunstig tarief mogelijk. Ik kom echter bij veel goed draaiende ondernemers en zie dat het water hen aan de lippen staat. Zij zijn het kloppend hart van onze gemeenten maar komen moeilijk aan krediet omdat het vaak om kleine bedragen gaat. Die kleine bedragen zijn lastig te financieren dus was er meer maatwerk nodig, juist voor de kleine ondernemer. Deze regeling zorgt dat deze mensen ook terecht kunnen bij een bank en op een toegankelijke wijze krediet ontvangen.Dit geeft hopelijk wat perspectief in deze barre tijden, zodat bijvoorbeeld ook winkeliers niet verdwijnen uit onze steden en dorpen.” 

Onder de nieuwe regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. In ieder geval de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden.

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch: “we zien dat juist de kleinste ondernemers, zoals winkeliers, het enorm moeilijk hebben om toegang tot financiële steun te krijgen. Zij zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid van onze gemeenten. Maar ook de ruggengraat van onze economie, we kunnen simpel weg niet zonder hen. Daarom moeten juist zij ook financiële steun van de overheid krijgen.”De regeling is gericht op kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Het gaat naar schatting om enkele tienduizenden ondernemingen in Nederland. Doordat de overheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers aan financiering worden geholpen. Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt tegelijkertijd voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.