Plenary session week 50 2013 Strasbourg - Call for a measurable and tangible commitment against tax evasion and tax avoidance in the EU  Commission statement
02 juni 2020

CDA verwelkomt Toine Manders (voorheen 50PLUS) als lid van Eurodelegatie

De CDA-delegatie in het Europees Parlement verwelkomt Europarlementariër Toine Manders als nieuw lid van de delegatie. Manders zal per 2 juni niet meer namens 50PLUS actief zijn, maar namens het CDA, de partij waar hij recent ook lid van is geworden. Het CDA heeft Manders gevraagd zich voornamelijk bezig te houden met het beschermen van Nederlandse pensioenen en werken aan de vertegenwoordiging van ouderen in de politiek als speciaal ouderengezant.

CDA-delegatieleider Esther de Lange: “Toine is al een jaar lid van onze christendemocratische EVP-fractie. Daar hebben we hem leren kennen als iemand waar we goed mee kunnen samenwerken. We delen ambities voor en zorgen over Europa. Met zijn versterking kan het CDA in het Europees Parlement nog meer impact maken voor een eerlijke en sterke economie, de aanpak van de klimaatverandering en natuurlijk het beschermen van het Nederlandse pensioenstelsel."

CDA-Europarlementariër Toine Manders is gelukkig met de nieuwe situatie: “Het CDA en de EVP voelen als een warm bad. Ik heb me de laatste maanden echt heel ongelukkig gevoeld bij 50PLUS en de conclusie getrokken dat de belangen van mijn kiezers voorop moeten staan. Met mijn thema’s interne markt, ouderen en pensioenen wil ik Champions League spelen en het CDA biedt mij die kans. Vanuit deze brede volkspartij kan ik nog beter opkomen voor de belangen van onze ouderen en het beschermen van ons pensioenstelsel.”

CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum: “Ik heet Toine Manders van harte welkom binnen het CDA. Afgelopen weekend  hebben we hele goede gesprekken gehad over zijn motieven om deze stap te zetten en die hebben dit in een stroomversnelling gebracht. Ik heb er alle vertrouwen in dat Toine, met al zijn ervaring, samen met het CDA-team in Europa de belangen van onze Nederlandse ouderen krachtig zal behartigen.”

De EVP-fractie is met ruim een kwart van alle leden de grootste fractie in het Europees Parlement en bestaat uit 187 christendemocratische en centrumrechtse Europarlementsleden. Manders, die sinds 2019 lid is van de EVP-fractie in het Europees Parlement, zat tot 2014 drie termijnen in de liberale fractie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.