In een debat over burgemeesters die met de dood bedreigd worden heeft CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg gepleit om het ontwrichten van de democratie en het saboteren van het openbaar bestuur als een nieuw delict aan te merken. Van Toorenburg: “Voor sommige burgemeesters zijn doodsbedreigingen even normaal geworden als een lintje knippen. Dat kan niet! We staan pal achter bedreigde burgemeesters en willen daders harder aanpakken. Want wie bedreigingen uit aan het adres van de burgemeester, tast de democratische rechtsorde aan. Dat zou je, wat het CDA betreft, moeten terugzien in de strafbepaling. Het is immers sabotage van het openbaar bestuur.”

Kracht van de samenleving
Van Toorenburg stond in haar inbreng stil bij de steun vanuit de samenleving voor de bedreigde bestuurders.  “We zien allemaal de massale steunbetuiging aan burgemeester Jos Wienen van Haarlem. Maar ook een aantal Brabantse burgemeesters stelt dat vanuit de samenleving er vaker anonieme meldingen komen en zij gesteund worden door inwoners van hun gemeenten. Dat is prachtig en inspirerend om te zien.”

Kosten
Burgemeesters schetsen een onthutsend beeld van de bedreigingen aan hun adres. Wat opvalt zijn de benodigde beveiligingsmaatregelen die op zulke dreigementen volgen. “Burgemeesters moeten onderduiken, krijgen patrouilles langs hun huizen of krijgen persoonlijke beveiliging. Dat gaat gepaard met kosten en ik zou dan ook willen dat de kosten die gemaakt worden voor de beveiliging verhaald worden op de bedreiger. Vanzelfsprekend wordt de beveiliging betaald, maar een bedreiger moet ook gaan beseffen welke gevolgen een dreigement heeft. Wat mij betreft ook via de portemonnee”, aldus Van Toorenburg.

Toezeggingen
Minister Grapperhaus liet weten dat hij nog terugkomt op het idee van de CDA-woordvoerder om beveiligingskosten bij daders neer te leggen. Daarnaast is het laatste woord over een bijzondere strafbepaling voor bedreigers van burgemeesters ook nog niet gezegd.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.