Het Kabinet helpt vrijwilligersorganisaties door een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te verstrekken aan mensen die werken met kwetsbare mensen of in kwetsbare situaties. Hierdoor wordt het voor vrijwilligers en organisaties makkelijker om hun belangrijke werk te doen. Op dit moment vergoeden organisaties vaak de kosten van de VOG, maar daar zijn niet altijd de financiële middelen voor.
 
In Nederland doet ongeveer de helft van de mensen vrijwilligerswerk. Minister De Jonge: ‘Ons land leunt met z’n volle gewicht op al het grote en kleine werk dat vrijwilligers dagelijks verzetten. Alle inzet wordt gewaardeerd, of je nu aan de slag bent bij de voetbalvereniging van je zoon of wekelijks meehelpt in een verpleeghuis. Met de regeling Gratis VOG kunnen we eraan bijdragen dat dit vrijwilligerswerk zo integer en zorgvuldig mogelijk gebeurt.’
 
Kamerlid Hanke Bruins Slot maakt zich al jaren sterk voor de vrijwilligers in Nederland. In 2015 kwam Bruins Slot met haar initiatiefnota ‘’Vrijwilligers zijn kampioenen’’ om vrijwilligerswerk in Nederland te stimuleren. Eén van de voorstellen die zij deed is het gratis maken van de VOG voor sommige vrijwilligers. Met het gratis maken van de VOG gaat dan ook een langgekoesterde wens van het CDA in vervulling. Daarnaast pleit Bruins Slot voor meer waardering voor vrijwilligers en minder onnodige regels.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.