Deze opinie is gepubliceerd in het AD op 2 februari 2024

Een van de meest gestelde vragen van 2024 zal waarschijnlijk zijn: wordt Donald Trump opnieuw president van de Verenigde Staten? Het is begrijpelijk dat deze vraag door veel mensen wordt gesteld, aangezien de gevolgen die dat met zich meebrengt, enorm zouden zijn. Zeker ook voor Europa. De herverkiezing van Trump zou bijvoorbeeld grote gevolgen kunnen hebben voor het Navo-bondgenootschap van het land.

Zo suggereerde hij in zijn vorige termijn al dat de Verenigde Staten wellicht uit de Navo zouden moeten stappen. Inmiddels heeft in reactie op zijn uitspraken een aantal Amerikaanse senatoren, inclusief Republikeinen, extra obstakels opgeworpen om het voor Trump moeilijker te maken een dergelijke beslissing te nemen. Maar het gevaar blijft bestaan.

We zien nu al dat de Amerikaanse financiële steun aan Oekraïne op de tocht staat, wat directe gevolgen zou hebben op het Oekraïense slagveld, in het voordeel van de Russische agressor. Bovendien kan Trump, zelfs zonder tussenkomst van het Congres, het Navo-bondgenootschap al enorm ondermijnen met alleen al zijn uitspraken.

Bijvoorbeeld door te suggereren dat de VS zijn bondgenoten niet zal steunen in geval van een aanval van buitenaf. Alleen al die woorden kunnen daadwerkelijk grote gevolgen hebben. Met die suggestie ondermijnt Trump namelijk de kern van het Navo-bondgenootschap, namelijk solidariteit.

Een teken van enorme zwakte richting autocratische regimes die tot nu toe nog teruggeschrokken zijn voor het bondgenootschap. Want een aanval op een van de bondgenoten zou gegarandeerd een gemeenschappelijke reactie krijgen van alle bondgenoten, was altijd het devies.

Tot Trump dit fundamentele principe openlijk in twijfel begon te trekken.

Maar ook in het geval dat Trump in november van dit jaar niet opnieuw gekozen zou worden, moeten we als Europese Navo-landen er heel snel voor zorgen dat we onze eigen broek kunnen ophouden qua veiligheid. Want waar de VS nu nog meer dan 100.000 Amerikaanse militairen heeft gestationeerd in Europa, is het risico levensgroot dat het land deze aanwezigheid zal afbouwen omdat ze alle capaciteiten nodig hebben in Zuidoost-Azië.

Nu halen we, zelfs na de Russische inval in Oekraïne, nauwelijks de afgesproken 2 procent Navo-norm. Sterker nog, door onze bureaucratie, opgetuigd in vredestijd, krijgen we het extra geld voor defensie nauwelijks uitgegeven en bleven we ondanks de mooie ambities uiteindelijk vorig jaar steken op 1,59 procent van ons bbp aan defensie.

Zonder Amerikaanse steun zou er nog heel veel meer geld nodig zijn voor onze veiligheid. Onder andere Polen gaat inmiddels al richting de 4 procent van het bbp, omdat zij - in tegenstelling tot ons 'veilige' land aan de Noordzee - de urgentie wél voelen. Kortom, laten we niet afwachten of Trump straks wordt herkozen, maar vanaf nu ons (Europese) beleid 'Trumpproof' maken.

Hoog tijd voor minder bureaucratische regelgeving en structureel meer geld naar defensie.

Derk Boswijk is Tweede Kamerlid voor het CDA
Tom Berendsen is lid van het Europees Parlement voor het CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.