16 maart 2022

In Memoriam: Piet Bukman

Het CDA is bedroefd door het overlijden van Piet Bukman op 15 maart 2022. Hij is 88 jaar oud geworden. 

Partijleider Wopke Hoekstra: “Piet Bukman heeft in vele jaren een grote staat van dienst opgebouwd in partij en politiek. Als eerste partijvoorzitter stond hij, na de fusie van ARP, KVP en CHU, aan de basis van onze vereniging. Omzien naar je naasten stond bij hem hoog in het vaandel als uitgangspunt voor politiek handelen. Hij was ook wat dat betreft een voorbeeld. Piet Bukman toonde tot het eind aan toe grote betrokkenheid bij onze partij en bij de politieke actualiteit. Wij gedenken hem met groot respect.”

Partijvoorzitter Hans Huibers: “Toen Piet Bukman partijvoorzitter was, was ik CDJA-voorzitter. Na de fusie hamerde hij op eenheid in de partij. Als jongerenorganisatie koesterden wij onze onafhankelijkheid en horzelfunctie. Piet was daar niet zo van gecharmeerd, maar stiekem kon hij onze houding waarderen. Wij bouwden een uitstekende relatie op, gebaseerd op respect en vertrouwen. Hij liet ons onze gang gaan en ik leerde veel van zijn politiek management in het krachtenveld kabinet, fractie en partij. Toen ik voorzitter werd moest ik natuurlijk snel bij hem op de koffie. We haalden oude herinneringen op, maar hadden het vooral over de politieke actualiteit. Hij volgde het op voet, scherp én eigenwijs, als altijd. We stelden vast dat we allebei eigenlijk niets veranderd waren!”

Piet Bukman werd geboren op 7 februari 1934 te Delft. Hij was afkomstig van antirevolutionaire huize en groeide op in een tuindersgezin. Hij maakte carrière in de Christelijke Land- en Tuinbouwbond. Na de fusie van KVP, ARP en CHU was hij de eerste voorzitter van het CDA. Piet Bukman stond bekend om zijn krachtige optreden en bouwde aan eenheid in het jonge CDA.

In de periode van 1980-1998 bekleedde hij diverse functies. Van 1981 tot 1986 was Bukman senator voor het CDA in de Eerste Kamer. In de periode 1985-1986 was hij voorzitter van de EVP. Vervolgens was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Lubbers II. Daarna werd hij staatssecretaris in het kabinet-Lubbers III en volgde in 1990 Braks op als minister van Landbouw. Vervolgens werd hij Tweede Kamerlid en vanaf 1996 Tweede Kamervoorzitter als opvolger van Deetman. Bukman was jarenlang voorzitter van de buitenlandcommissie en tot het laatst toe erelid. 

Piet Bukman was een sociaal en meelevend persoon. “Krachtdadig, direct en fair”  kenmerken zijn stijl van optreden. Als partijvoorzitter was Bukman iemand die zijn naaste omgeving steeds veel vertrouwen en ruimte gaf. Dat werkte voor zijn medewerkers zeer stimulerend. Piet was een betrokken “baas” waar je op aan kon. Hij liet als voorzitter duidelijk blijken trots te zijn op zijn gezin en op zijn vrouw Carolien, met wie hij een zeer gelukkig huwelijk had.

Piet Bukman was tot op het laatst van zijn leven een zeer betrokken man. Illustratief  daarvoor is wel dat hij zeer meeleefde met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in zijn eigen woonplaats Voorschoten. Met gepaste trots was hij als nr. 40 lijstduwer van de CDA-lijst in Voorschoten. Letterlijk vlak voor zijn overlijden publiceerde het lokale weekblad Groot Voorschoten een uitvoerig vraaggesprek met hem. In dat interview stond hij onder meer stil bij actuele ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne tegen de achtergrond van volgens hem noodzakelijke internationale samenwerking en solidariteit in bondgenootschappelijk verband. Hij was een echte Europeaan. Democratie en rechtsstaat zijn geen vanzelfsprekende artikelen, daar moeten we zuinig op zijn, beklemtoonde hij. Democratie begint dicht bij huis en met korte lijnen naar het gemeentelijk bestuur. In dat verband deed hij ook een dringende oproep aan alle Voorschotenaren “Ga in elk geval stemmen”.

Over zijn drijfveer zei Piet Bukman destijds: “Mijn eigen drijfveer is altijd het tweede deel van het dubbelgebod uit het Nieuwe Testament: “God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf”. Dat laatste is de basis van ons politieke handelen. Maar het komt op het handelen aan. Het CDA is immers geen kerk. De ‘C’ van het CDA werkt alleen goed als de ‘D’ ook goed werkt!” 

Het CDA is Piet Bukman veel dank verschuldigd voor al het werk dat hij heeft verzet voor het CDA en voor Nederland.

Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte en Gods troost toe nu zij Piet moeten missen.

Vlak voor zijn overlijden hield weekblad Groot Voorschoten een groot vraaggesprek met Piet Bukman. Graag delen wij het interview hier met u.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.