23 mei 2023

Inge van Dijk: Rust, stabiliteit, voortgang en een vertrouwd gezicht voor toeslagenouders

Rust, stabiliteit en voortgang voor gedupeerde ouders moeten de randvoorwaarden zijn voor herstel na de kinderopvangtoeslagaffaire. Daarnaast moet er een vertrouwd gezicht komen, een beschermheer of -vrouw, die de hersteloperatie bewaakt en het vertrouwen kan versterken. Omdat ondanks alle inspanningen de hersteloperatie niet binnen deze kabinetsperiode afgerond zal zijn. 

Hiervoor pleit Tweede Kamerlid Inge van Dijk tijdens het debat over de opvolging van het rapport ‘Ongekend onrecht’, dat de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) in 2020 uitbracht over de problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. 

Inge in het debat: "Ondanks alle inspanningen verwacht ik niet dat de hersteloperatie binnen deze kabinetsperiode afgerond zal zijn. En een overgang van kabinet naar kabinet levert vertraging maar vooral onrust op bij ouders die wij willen beperken. Wij zien een steeds groter belang van een toevoeging van continuïteit aan het herstelproces. Dus iemand die mede de voorgang bewaakt, die kan zorgen voor een stukje depolitisering en die een onafhankelijk en vertrouwd gezicht is voor ouders. Net zo lang tot we kunnen zeggen: herstel heeft plaatsgevonden."

Tevens hamerde Inge op verbetering en versnelling van het herstelproces, waarbij menselijke maat, eenvoud en duidelijkheid centraal staan. Inge: "Het liefst een besluit in één dag of maximaal één week, op één locatie bij de ouders in de buurt, met één integraal team, waarbij het verhaal van de ouders het uitgangspunt is."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.