28 mei 2021

Interview met Marnix van Rij in Trouw

Vanochtend verscheen er in Trouw een interview met Interim-Partijvoorzitter Marnix van Rij. Hij gaat in dit interview dieper in over de toekomst van het CDA. Zo kondigt Marnix van Rij in dit artikel aan hoe de fractie, het wetenschappelijk instituut en de partij gaan bouwen aan een toekomstgericht beleid voor de generaties na ons. Voor een eerlijke economie, een veilige samenleving, en vooral een betrouwbare en dienstbare overheid.  

Het hele interview is te lezen in de krant of via de website van Trouw (link). In dit artikel op cda.nl brengen we u op de hoogte van de belangrijkste passages uit het interview.

Marnix van Rij vertelt over de teleurstelling die hij in de partij voelde.  “Als je verkiezingen verliest is er teleurstelling en ga je door een periode waarin de wonden worden gelikt”, vertelt hij. “Maar je moet door. Ik merkte aan de ene kant dat ik veel aanmoediging kreeg, maar mensen keken mij ook meewarig aan: waar begin je aan? Het is nu, na acht weken, al een stuk rustiger en er is weer hoop.”

Het barst van het jong talent

Zo wordt er in het interview gesproken over de hoopvolle gesprekken die Marnix van Rij had met afdelingen en leden uit het hele land. “Maar ik ben echt heel optimistisch. We hebben jonge fractievoorzitters, wethouders en jonge burgemeesters. Het barst van jong talent. Dat zijn de stoottroepen van het CDA. Dat wil niet zeggen dat ik 60-plussers afschrijf, dat ben ik zelf ook. Maar we hebben daar nu een oververtegenwoordiging van. In de jaren ‘80 zei VVD-prominent Ed Nijpels: van iedere drie mensen die dood gaan, is er een van het CDA. Nou, sindsdien gaat het de ene keer goed, dan weer minder met het CDA. Wij hebben het volledig in ons om veel meer zetels te halen. En zeker met zo’n zeer getalenteerde politiek leider, die van een buitengewone klasse is en meer politiek leven voor zich heeft dan achter zich. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rutte, die heeft toch echt meer politieke geschiedenis dan politieke toekomst.”

De boodschap van het CDA

In Trouw kondigt Marnix van Rij aan dat er een nieuw verhaallijn komt op de belangrijkste thema´s. Dit is de uitwerking van derde opdracht die de interim-partijvoorzitter kreeg bij zijn start en die gaat over het bewaken van het CDA-gedachtegoed. ¨De vraag leeft waar het CDA precies voor staat. En dat begrijp ik. We hebben in korte tijd zes documenten gepresenteerd: het visierapport ‘Zij aan Zij’, het verkiezingsprogramma en de doorrekening ervan, het boek van Omtzigt, een plan van Wopke Hoekstra voor het herstel van de economie en een boekje van Ferd Grapperhaus. Schrijven kunnen we. Maar de kiezer denkt: wat is nou de boodschap van het CDA? En wat zijn hun oplossingen? Er moet een nieuwe verhaallijn komen op onze kernthema’s. En daarvoor moeten fractie, het Wetenschappelijk Instituut en de partij gelijk optrekken. Maandagavond zal in de verenigingsraad oud-topambtenaar Richard van Zwol worden aangesteld, om dit verhaal te gaan schrijven in pakweg 15 pagina’s.¨

Vragen

Wij zullen u als CDA-lid de komende weken op de hoogte houden van de nieuwe verhaallijn. Mocht u vragen hebben over het interview in Trouw, neem dan contact met ons via cda@cda.nl. Marnix van Rij geeft in het interview ook aan hoe belangrijk hij het vindt om met zoveel mogelijk leden het gesprek aan te gaan. Dit doet hij samen met het Landelijk Bestuur en Buitengewoon Adviseur van het bestuur Ank Bijleveld-Schouten. Ook Bewindspersonen en Tweede Kamerleden worden hierbij betrokken. 

Over de organisatie en praktische informatie daarvan, als vervolg op de vele digitale kennismakingssessies, houden we u via de nieuwsbrief op de hoogte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.