Velen van ons waren deze week met hun gedachten bij de verschrikkelijkheden in Israël door de aanvallen van Hamas. Partijleider Henri Bontenbal en Buitenlandwoordvoerder Derk Boswijk spraken zich direct uit over de gruwelijke beelden van terreur. Kamerlid Bart van den Brink bezocht de solidariteitsbijeenkomst van CIDI.

Motie Boswijk
Tijdens het debat over de aanval van Hamas diende Kamerlid Boswijk een motie in die de regering verzoekt zich solidair te verklaren aan Israël en tevens erop aan te dringen dat het besluit om geen voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische hulpgoederen meer aan Gaza te leveren terug te draaien. Daarnaast verzoekt de motie om vanuit humanitair perspectief en met het oog op de stabiliteit in de regio de ontwikkelingshulp aan de Palestijnen voort te zetten, maar deze hulp wel uitvoerig door te blijven doorlichten zodat er geen Nederlandse steun terecht komt bij Hamas of andere Palestijnse terroristische organisaties. De motie kan naar alle waarschijnlijkheid rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Boswijk: ‘’Het is belangrijk om juist nu genuanceerd en verdraagzaam te blijven. Als we polarisatie in onze samenleving en  politiek een kans geven, bereikt Hamas nog meer met hun walgelijke terreur en raakt het lot van onschuldige Palestijnen nog verder uit het oog.’’

Strafbaarstelling verheerlijken terroristisch geweld
Daarnaast pleit Kamerlid Boswijk voor het strafbaar maken van het verheerlijken van terroristisch geweld. Het recht op demonstratie is een groot goed in ons land, maar als CDA trekken we de grens bij het verheerlijken van terroristisch geweld. Boswijk: ‘’Afgelopen wekend zagen we bijvoorbeeld dat na de gruwelijke aanslagen in Israël mensen met Palestijnse vlaggen de straat op gingen. Dat is echt walgelijk. Ik vind dat we dat moeten verbieden.’’

In een land als Frankrijk is het verheerlijken van terroristisch geweld reeds verboden. De CDA fractie gaat opnieuw met de initiatiefwet aan de slag die een aantal jaar geleden nog strandde omdat te weinig partijen de wet wilde steunen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.