Deze week heeft minister Hugo de Jong (VWS) het programma 'Zorg voor de Jeugd’ gepresenteerd. Uitgangspunt is dat het belang van het kind nog meer centraal moet komen te staan in de jeugdhulp. Alle kinderen moeten veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Minister de Jonge: "Ik wil goede toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen, en meer kinderen zo thuis mogelijk op laten groeien. Met ons plan wil ik ook alle kinderen de kans bieden zich te ontwikkelen en kwetsbare jongeren beter op weg helpen om zelfstandig te worden. Jeugdigen worden beter beschermd als hun ontwikkeling gevaar loopt. Maar we willen ook investeren in vakmanschap."

Dat betekent eerder passende hulp, zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding om zelfstandig te worden. Bovendien worden de wachtlijsten aangepakt.

Minister De Jonge en minister Dekker (Rechtsbescherming) bieden met dit programma een brede aanpak om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering te verbeteren. Naast de genoemde punten krijgt elk kind dat uit huis is geplaatst een eigen mentor en gaat elke jongere in de jeugdzorg een toekomstplan maken voor na zijn 18e. Ook wordt de pleegzorg standaard verlengd naar 21 jaar en is het separeren van jongeren in de gesloten jeugdzorg straks verleden tijd.

Klik hier om het hele programma ‘Zorg voor de Jeugd’ te lezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.