Nationale wooncrisis schreeuwt om Nationaal Noodplan

Nu we middenin de coronacrisis zitten, is het kabinet er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat iedereen het hoofd boven water kan houden. Er worden terecht noodmaatregelen genomen om zoveel mogelijk banen te behouden. Het is dus mogelijk. In tijden van crisis is de overheid in staat om topprioriteiten te bepalen, en daar naar te handelen. Hoe anders wordt er omgegaan met de nationale wooncrisis in ons land. Er is een schreeuwend tekort aan woningen in Nederland, dat oploopt tot bijna een miljoen woningen over tien jaar. En toch durft minister Ollongren het nog steeds niet aan om door te pakken, en zelf bouwlocaties aan te wijzen. Daarom pleit ik ervoor nog dit jaar een Nationale Woontop te organiseren, waar knopen worden doorgehakt voor een nationaal woningnoodplan.

Corona of niet, de huizenprijzen lieten de afgelopen maand de grootste stijging in anderhalf jaar tijd zien. Als we zo doorgaan, is niet alleen deze generatie starters de klos, maar ook de generaties daarna. Nu al komen zij voor nog maar minder dan 5% (!) van alle huizen in aanmerking. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang en koopwoningen voor jonge gezinnen, agenten en docenten worden fors overboden en zijn onbetaalbaar geworden. Ondertussen is de dakloosheid verdubbeld, wordt de stress bij huizenzoekers steeds hoger en moeten jongeren ongewild langer thuis wonen. De opgave is dus groot en het is dan ook terecht dat alle partijen bij de politieke beschouwingen spraken van een wooncrisis.

Hét moment voor deze minister om te laten zien dat het haar menens is, was de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Het boekwerk met de omvang van een stoeptegel plofte onlangs op de bureaus van iedereen die zich bezighoudt met de ruimtelijke ordening van Nederland. Alle mooie woorden van de minister, of die van haar eigen partij, ten spijt: er worden zoveel prioriteiten genoemd, dat niets belangrijk lijkt. Terwijl ze één kristalheldere opdracht had meegekregen. Woningbouw moet topprioriteit zijn. De harde doelstelling om 100.000 woningen per jaar te bouwen tot 2030 moet worden vastgelegd. Deze aantallen halen we niet als we alleen maar, zoals minister Ollongren voorstelt, kiezen voor hippe dure appartementen in het stadscentrum. Durf ook buiten-stedelijk te bouwen en kijk verder dan alleen de Randstad.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich al uitgesproken voor ons voorstel voor terugkeer van het Ministerie van VROM. Maar we hebben geen tijd te verliezen. We moeten ons letterlijk zo snel mogelijk een weg uit de crisis bouwen. Een eigen woning is zoveel meer dan een slaapplek alleen. En is ook niet iets exclusiefs voor de ‘happy few’. Tijd voor een écht Nationaal Noodplan, waar een minister voor volkshuisvesting direct mee aan de slag kan.

Julius Terpstra
Tweede Kamerlid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.