Deze week behandelde de commissie Justitie in de Raad van Europa het rapport van Pieter Omtzigt over ISIS. In dat rapport constateert Pieter Omtzigt dat ISIS genocide pleegt op Yazidi, Christenen en niet-Soenitische moslims. Aan deze genocide doen duizenden Europeanen mee. Het is de eerste keer sinds de jaren 40 dat Europeanen in zo’n groot verband genocide plegen. Bij terugkomst worden deze strijders niet opgepakt en veroordeeld. Een aantal landen geeft meer prioriteit aan re-integratie dan aan straffen.

Omtzigt: “ Als je ISIS strijders niet voor genocide vervolgt, verliest de rechtsstaat. En je maakt Europa ook onveiliger. De grote aanslagen in Parijs, Brussel en Manchester zijn door terugkerende ISIS-strijders gepleegd.”

Hij maakte een overzicht van wat 22 Europese landen wel en vooral niet doen bij de vervolging. Dat overzicht verschijnt binnenkort.

Zijn rapport bevat een aantal aanbevelingen:

-       Erken de genocide van ISIS op Yezidi, Christenen en niet-Soennitische moslims.

-       Kom de internationale verplichting na om de daders te straffen. Dat betekent voor veel Europese landen het vervolgen van eigen onderdanen. Het is ook bizar dat veel slachtoffers, die het overleeft hebben in zeer precaire situatie leven, terwijl de daders gere-integreerd worden.

-       Zet een internationaal tribunaal op via de VN om de daders te straffen in Irak. Eerdere pogingen strandden in de Veiligheidsraad, maar een speciaal ISIS-tribunaal is mogelijk gezien de officiële uitlatingen van alle landen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.