De afgelopen dagen waren intensief. Samen met de ministers van Financiën van alle negentien de eurolanden hebben we gesproken over de coronacrisis en de landen die zwaar getroffen zijn. Na veel bellen, korte nachten en samen puzzelen op oplossingen, hebben we een akkoord bereikt met verstandige afspraken voor Nederland én Europa.

En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar het resultaat is daarin altijd leidend. Het coronavirus kent geen grenzen en vraagt om een daadkrachtig antwoord van Europa. We leggen een omvangrijk pakket neer dat landen onder andere helpt om medische kosten op te vangen en bedrijven en werknemers te helpen.

Het is belangrijk dat we als Europese landen solidair zijn, maar niet in de vorm van de zogenoemde Eurobonds. Daar waren, zijn en blijven we tegen. Dat vind ik echt onverstandig en zou Nederland, maar uiteindelijk ook de rest van de Europese Unie niet helpen. Die komen er dus niet.

Met dit akkoord helpen we landen in nood op de korte termijn. En bouwen we samen, onder de juiste voorwaarden, aan sterke economieën en gezonde overheidsfinanciën in de toekomst. Een solidair, verstandig en krachtig antwoord van Europa. Want ook hier geldt: de coronacrisis oplossen kunnen we niet alleen. Maar alleen samen.  

Het was een intensieve week, dat geldt voor velen van ons. In het bijzonder voor de mensen in de zorg. En nog meer, voor de mensen die geraakt worden door het coronavirus. Laten we aan elkaar denken in deze dagen en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. En voor eenieder, ik hoop dat u een paar mooie dagen hebt met het gezin en uw dierbaren, dichtbij of op afstand.

Goede Paasdagen!

Met vriendelijke groet,

Wopke Hoekstra
Minister van Financiën

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.