CDA-Kamerlid Hilde Palland wil het belang van familiebedrijven hoger op de politieke agenda. Het Kamerlid presenteert daarom vandaag een plan met een aantal concrete voorstellen om familiebedrijven een steuntje in de rug te geven. De meeste familiebedrijven behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB) en vormen het leeuwendeel van de ondernemingen en werkgevers. Daarmee zijn ze de stabiele dragers van onze economie. 

“Familiebedrijven hebben een grote meerwaarde voor de Nederlandse economie, werkgelegenheid en samenleving. Zo zijn familiebedrijven op lokaal niveau cruciaal voor de werkgelegenheid de leefbaarheid in onze steden en dorpen. Denk bijvoorbeeld aan het verenigingsleven: vaak zijn het juist de familiebedrijven die betrokken zijn bij het mogelijk maken van sport- en buurtactiviteiten,” aldus Palland. 

Om erachter te komen welke dingen goed gaan en waar ondernemers juist tegenaan lopen heeft Palland het afgelopen jaar meerdere familiebedrijven bezocht. Van mkb-bedrijven als Foreco houtproducten in Dalfsen en Bakker Hilvers in Arnhem tot Van Bommel schoenen in Moergestel en Groothuis Bouwgroep in Genemuiden. 

Palland: “Veel familiebedrijven staan voor soortgelijke uitdagingen, zoals het kwetsbare moment van bedrijfsoverdracht aan de volgende generaties het vormgeven van de besluitvorming in het bedrijf waar familie- en bedrijfsbelangen samen komen. de scheiding tussen werk en privé. We moeten veel meer doen om ze hierbij te ondersteunen. Familiebedrijven krijgen op dit moment nog niet de erkenning die ze verdienen.”

Het CDA wil daarom dat de fiscale afhandeling van een bedrijfsopvolging bij de Belastingdienst sneller verloopt. Ook wil de partij een voucherregeling voor familiebedrijven die tot het MKB behoren en willen innoveren. En om de belangen van het type onderneming beter te behartigen moeten familiebedrijven een expliciet onderdeel worden in het takenpakket van een minister of staatssecretaris. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.