Kandidaten TK21
20 mei 2022

Palland: We moeten grip krijgen op arbeidsmigratie

De overheid moet het stuur grijpen en grip krijgen op arbeidsmigratie. Daartoe riep  CDA-Kamerlid Hilde Palland vandaag op in het commissiedebat over arbeidsmigratie. Om meer grip te krijgen moet de overheid durven kiezen om brede welvaart als centrale voorwaarde te stellen voor arbeidsmigratie. De vele misstanden op de werkvloeren en in buurten en wijken laten zien dat het niet aan de markt over te laten is.

Daarom pleit Palland voor meer regie op arbeidsmigratie. Ze vraagt aan het kabinet om criteria te formuleren zodat keuzes worden gemaakt. Arbeidsmigratie mag niet de makkelijke en goedkopere keuze zijn. Oog voor de omgeving en draagkracht in buurten en wijken moet voorop staan.

Daarnaast moet de handhaving wat het CDA betreft beter. Om de misstanden nu aan te pakken moeten de criminele bendes die bij herhaling zich schuldig maken aan uitbuiting lik-op-stuk beleid ondergaan. De overheid moet snel en hard kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld door stillegging van de bedrijfsvoering. 

 Palland: ‘Zonder actie zal arbeidsmigratie ons blijven overkomen. De overheid moet de brede welvaart centraal stellen. Voor het eerlijke werk en leefbare wijken. Dat betekent keuzes maken, voor sectoren en regio’s.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.