Het kabinet geeft eindelijk uitvoering aan het voorstel van CDA Fractievoorzitter Pieter Heerma om anti- democratische organisaties te kunnen verbieden. Het CDA vindt dat er in een weerbare democratie geen ruimte is voor groeperingen die de democratische rechtsorde misbruiken om deze rechtsorde omver te werpen en af te schaffen. Het is goed dat het kabinet deze principiële stap nu heeft gezet.

Heerma: “Het gaat om partijen die bijvoorbeeld de sharia in willen voeren. Die gebruiken onze democratische samenleving, met het recht om bijvoorbeeld een politieke partij op te richten, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, voor een doel waarin al die rechten voor anderen afgeschaft worden. Daar mag onze democratie nooit voor misbruikt worden. Het CDA wil wettelijk verankeren dat de democratie niet misbruikt mag worden om haar af te schaffen én dat anti-democratische partijen verboden kunnen worden. Het kabinet heeft nu eindelijk daad bij het woord gevoegd.”

Het CDA staat pal voor een democratische rechtstaat die weerbaar is. Dat is het beschermen waard. Dat dit voorstel nu wordt uitgevoerd door het kabinet is een belangrijke stap voor onze democratie. In 2015 schreef Pieter Heerma samen met Maarten Neutenboom een opiniestuk over het verbieden van anti-democratische partijen. Lees hier het opiniestuk terug.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.