12 juni 2023

Reactie Derk Boswijk op aanpak piekbelasters

Eindelijk krijgen piekbelasters vandaag meer duidelijkheid. Dat is een belangrijke stap om de onzekerheid bij boerengezinnen over hun toekomst weg te nemen en richting natuurherstel. Tot nu toe lag de focus te veel op het stoppen van boeren, terwijl met bijvoorbeeld innovatie, extensiveren en verplaatsen ook stikstofuitstoot kan worden verminderd. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken over hun toekomst, moeten die verschillende regelingen voor agrarische ondernemers tegelijkertijd openstaan. Daar moet snel uitsluitsel over komen.

Sectoren als de industrie en mobiliteit moeten hun eerlijke bijdrage leveren aan stikstofreductie. Dat blijft het CDA benadrukken. Daarom is het goed dat het kabinet voor de zomer met meer duidelijkheid komt over de aanpak van industriële piekbelasters.

Ieder bedrijf is anders, maar voor iedere gezin is het aangrijpend om hun bedrijf te veranderen. Maatwerk, een goede ondersteuning en heldere communicatie over de verschillende routes naar een toekomst zijn daarom cruciaal. Alleen zo kan er met vertrouwen een besluit worden genomen.

De transitie in de landbouw heeft daarnaast ook veel impact op het landelijk gebied. Zowel ruimtelijk, als op de gemeenschap. Het Rijk en decentrale overheden moeten daar genoeg oog voor hebben, zodat er in heel Nederland sprake is van goede leefbaarheid. Het CDA blijft pleiten voor een stevig perspectief voor een vitaal platteland en het herstel van de kwetsbare natuur.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.