10 juli 2023

Wopke Hoekstra niet beschikbaar als lijsttrekker

In 2020 kreeg ik onverwacht de vraag om het partijleiderschap op mij te nemen. Vandaag heb ik partijbestuur laten weten niet opnieuw beschikbaar te zijn als lijsttrekker voor de aankomende verkiezingen.

Het land bevond zich in een moeilijke fase vanwege de coronatijd, en het CDA deed met klem een beroep op mij. Daarop heb ik toen het partijleiderschap aanvaard omdat ik – zoals ik toen ook zei – veel aan het CDA en nog meer aan dit geweldige land te danken heb. Leiderschap is voor mij dienen in de volle wetenschap dat het een buitengewoon lastige opgave zou worden zeker als wij de verkiezingen niet zouden winnen.

We hebben sindsdien hard aan onze partij gewerkt. Met een politiek gericht op de inhoud, zoals ons verhaal ‘Voor Heel Nederland’. In het regeerakkoord wisten we belangrijke zaken binnen te slepen zoals het afschaffen van het leenstelsel, de volkshuisvesting terug op de agenda, en meer werk maken van (internationale) veiligheid. We hebben als CDA een breed gedragen commitment om de verbinding tussen de politiek en het land te blijven maken zoals we doen in huiskamergesprekken. Daar ben ik bijzonder trots op. Het was een voorrecht om al die bevlogen leden van Groningen tot Maastricht, en van Vlissingen tot de Achterhoek te ontmoeten. Dat heeft mij de afgelopen jaren heel veel energie gegeven.

Met de val van het kabinet dient de vraag over het lijsttrekkerschap zich opnieuw aan. Voor mij is het nooit een vanzelfsprekendheid geweest om opnieuw lijstrekker te willen worden. Ik heb de verantwoordelijkheid gedragen om de partij tijdens een lastige periode te leiden en een koers in gang willen zetten waarop een ander kan voortbouwen. Ik had graag gezien dat mijn opvolger de tijd zou krijgen om zich goed voor te bereiden, maar de val van het kabinet zet dit proces in een stroomversnelling. Door nu de knoop door te hakken, hebben het CDA en mijn opvolger de maximale tijd die mogelijk is.

Ik wil alle partijleden, vrijwilligers en betrokkenen die er iedere dag weer aan trekken van harte bedanken. Zij zijn de reden waarom ik het een voorrecht vond het CDA te mogen leiden. Zij hebben zich de afgelopen jaren onvermoeibaar ingezet om te bouwen aan ons CDA.

Het was een eer om het partijleiderschap te mogen dragen. Ik ben dankbaar voor de steun die ik de afgelopen jaren van heel veel CDA-leden heb gekregen. Wie de volgende lijsttrekker ook wordt, hij of zij kan daarom ook op mijn volle steun rekenen.

Wopke Hoekstra

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.