25 september 2023

Aandacht voor femicide in CDA Verkiezingsprogramma

Dankzij de inzet van CDA Vrouwen wordt in het verkiezingsprogramma een artikel toegevoegd over femicide:

Er komt meer aandacht voor femicide en stalking waarbij sterk wordt ingezet op preventie door signalering en het tijdig inschakelen van hulp voor slachtoffer en (potentiële) dader. De rol van de omgeving wordt hier ook in meegenomen.

Onze toelichting bij deze wijziging/toevoeging aan het programma (hoofdstuk 9) luidt als volgt: 

Femicide wordt onderschat terwijl iedere negen dagen in Nederland een vrouw wordt vermoord door haar (ex)partner. Uit de meest recente cijfers van het CBS voor 2022 blijkt dat het aantal vrouwelijke slachtoffers van moord harder stijgt dan bij mannen. Namelijk een toename van 10 (van 38 naar 48) bij vrouwen terwijl er bij mannen een toename was van 6 (van 88 naar 94). Ook blijkt uit deze cijfers dat bij 6 op de 10 vrouwen die de afgelopen vijf jaren werden vermoord de dader de (ex-)partner was, vaak nadat de vrouw aangaf de relatie te (willen) verbreken. Bij 99% van alle vrouwelijke slachtoffers was de dader in beeld bij de politie.

Deze kille cijfers maken duidelijk dat geweld tegen vrouwen niet alleen toeneemt maar ook wordt onderschat door de betrokken instanties. Daarom is het van belang dat er meer aandacht komt voor femicide (waarbij er meestal sprake is van een machtspositie van de man tov de vrouw) en stalking.

Ons gevoel hierover is dubbel. We zijn absoluut niet blij dat het nodig is dat het nodig is dit punt in een verkiezingsprogramma op te nemen, maar we zijn trots dat onze partij massaal achter dit punt staan en dat het wordt overgenomen in het programma. We kijken uit naar de dag dat de veiligheid van vrouwen dusdanig geborgd en vanzelfsprekend is dat dit niet meer apart in verkiezingsprogramma's hoeft te worden opgenomen.

(foto van https://www.europeandatajournalism.eu/cp_data_news/in-italy-femicides-are-not-decreasing-like-homicides/)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.