20 mei 2023

CDAV Internationaal timmert met EPP Women aan Europese weg

De EPP, de Europese paraplu van partijen waaronder ook het CDA valt, heeft als speerpunten voor 2023: digitalisering, innovatie en skills en heeft daarnaast de focus gericht op plattelandsgebieden en regionale groei. CDAV timmert samen met EPP Women aan de weg om diverse daaraan gelinkte items verankert te krijgen in Europees beleid. Een onderdeel daarvan is het voorkomen van Braindrain van de plattelandsgebieden naar de stad en van Oost- naar West-Europa.

Om te voorkomen dat grote groepen jongeren van het platteland naar de steden en van Oost naar West trekken, moeten we er met elkaar voor zorgen dat de voorzieningen en de werkgelegenheid op het platteland naar een hoger niveau worden getild zodat ook in die gebieden een goede toekomst geboden wordt. Dat was een van de conclusies van het EPP Women congres in München met als centraal thema: investering in menselijk kapitaal en hoe vrouwen onderdeel zijn van de economische potentie van Europa.

Namens CDAV Internationaal was Heidy van der Ploeg daar vanuit Nederland bij aanwezig, evenals Hillie van de Streek, Secretaris Generaal, en Ria Oomen, bestuurslid van EPP Women. Tijdens het overleg bleek dat het pensioengat van vrouwen ten opzicht van mannen nog altijd groot is, mede doordat vaak juist de vrouwen minder gaan werken als zij een gezin stichten. Ook blijkt de positie van ouderen op de arbeidsmarkt moeilijk te zijn. Het congres kwam met aanbevelingen richting EU om hier verbetering in te brengen door focus op betere verdeling van zorgtaken, life long learning, faciliteren van carrièreswitch en harmoniseren van diploma’s van mensen van boven de 60. Verder werd stilgestaan bij de onderwerpen migratie, reproductive healthcare en het beter erkennen en benutten van de kennis en inbreng van senioren als waardevol onderdeel van de samenleving. De aanbevelingen zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt en omgezet in een resolutie voor het komende EPP congres richting de Europese Verkiezingen.

Daarnaast organiseerde CDAV samen met de Europese CDA-fractie onlangs in Den Haag een bijeenkomst over voedsel- en energieschaarste met Europarlementariër Esther de Lange, Dorenda Gerts (voorzitter CDAV) en Willemien Koning (Statenlid Noord-Holland en voorzitter CDAV Internationaal). Zowel bij het ontwikkelen van Europees alsook landelijk en provinciaal beleid moeten we er met elkaar voor zorgen dat basisbehoeften zoals voedsel en energie voor alle groepen in de samenleving beschikbaar en betaalbaar blijven. Een goede balans tussen ruimte voor natuur en landbouw is daarbij cruciaal, bleek tijdens de discussie. Die balans bewaken valt ook onder een van de kernwaarden van het CDA: rentmeesterschap.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.