15 januari 2024

CDAV luidt 2024 in tijdens nieuwjaarsborrel met Minister Hanke Bruins Slot

Vrijdag 12 januari jl. organiseerde CDA Vrouwen de nieuwjaarsreceptie. Hanke Bruins Slot, Minister van Buitenlandse Zaken, ging in op het CDAV-thema van dit jaar 'Vrouwen in Oorlog en Vrede'. Vanwege de oorlogen aan de rand van ons continent zien we dat de positie van vrouwen elders in Europa alsook in de nabijheid van Europa ernstig onder druk staat. 

In 2000 nam de VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 over Women, Peace and Security (WPS) unaniem aan. De VN-lidstaten werden opgeroepen de nodige stappen te ondernemen om de participatie van vrouwen aan vredes- en veiligheidsprocessen te versterken en om vrouwen en meisjes te beschermen tegen geweld voor, tijdens en na conflicten. 

Kofi A. Annan, de toenmalige Secretaris-Generaal VN, zei bij de Verklaring voor de Veiligheidsraad op 24 oktober 2000: "Vrouwen kennen als geen ander de tol die conflicten eisen en zijn vaak ook beter in staat dan mannen om ze te voorkomen of op te lossen. Al generaties lang treden vrouwen op als pleitbezorgers voor de vrede, zowel in de huiselijke sfeer als in de bredere samenleving. Zij hebben een doorslaggevende rol gespeeld dankzij hun talent bruggen te slaan in plaats van muren op te trekken. Ook zijn zij onvervangbaar gebleken bij het in stand houden van het maatschappelijk bestel wanneer gemeenschappen verscheurd raakten…” 

Op de nieuwjaarsreceptie werd er ingegaan op de rol van vrouwen tijdens en na een oorlog. Vrouwen zijn de eerste slachtoffers van oorlog en ze zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in diplomatieke onderhandelingen. De eerder genoemde resolutie legt de belangrijke rol van vrouwen bij de preventie en het oplossen van conflicten, bij vredesonderhandelingen en de heropbouw van hun land vast. Ze wil ook de gelijkheid bevorderen tussen mannen en vrouwen bij humanitaire initiatieven, vredesoperaties, post-conflictbeheer en bestuur. 

Een fundamenteel mensenrecht is gendergelijkheid en is essentieel voor de ontwikkeling van vreedzame samenlevingen met een groot potentieel aan mensen en duurzame ontwikkeling. Empowerment van vrouwen stimuleert productiviteit en economische groei. 

De Minister heeft gezegd dat ze zich, door haar persoonlijke ervaringen, zich heel bewust is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is: “Ook in Nederland dienen we zuinig te zijn op wat we hebben en dienen we te blijven werken aan onze democratie, veiligheid, zorg en onderwijs.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.