13 oktober 2023

Kandidaat #24 Wieke Goudzwaard: Foar Fryslân

Ik ben Wieke Goudzwaard. Ik ben 44 jaar (bijna 45 benadrukken mijn kinderen altijd) en woon in Leeuwarden met mijn man Maarten en mijn zoons Winne (9) en Faas (6).

Vanaf 2019 ben ik politiek actief en kwam toen als Statenlid in de Provinciale Staten van Fryslân. Ik had daar de portefeuilles Economie en Cultuur. Een gekke tijd, want we kwamen al gauw in de coronaperiode waarbij we veel online gingen doen. Voor culturele instellingen was het een hele heftige periode, maar ook het stikstofdossier was aanleiding tot veel onrust in onze samenleving. Ik heb in die periode mij wel eens afgevraagd waarom mensen zeiden dat het in de Provinciale Staten zo saai was, want ik heb daar in mijn termijn niets van gemerkt.

Ik ben in 2022 fractievoorzitter geworden in de Gemeenteraad van Leeuwarden en heb toen de Staten achter mij gelaten. Het leuke aan mijn fractie is dat we bestaan uit alleen maar vrouwen! Overigens is het opvallend hoeveel mensen ons hebben gevraagd of we niet bang waren voor veel ruzie en conflict. Ik heb me heel erg verbaasd over zoveel vooroordelen, alsof de ruzies in ons politieke landschap alleen bij vrouwen voorkomen.

Het mooie aan werken met vrouwen vind ik juist dat we elkaar steunen. Omdat we allemaal kinderen hebben is er een diep begrip voor de balans privé en werk en hoe lastig dat het kan zijn om alle ballen in de lucht te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het mij helpt om te groeien in mijn rol als fractievoorzitter doordat ik eerlijk kan zeggen dat iets mij niet gaat lukken en we de gaten voor elkaar dicht kunnen lopen. Ik denk dat er meer vrouwen in de politiek zouden zijn en blijven wanneer meer vrouwen dit gevoel hebben. Het is nog steeds veel en intensief maar ik heb wel het gevoel dat ik niet hoef te kiezen tussen mijn politieke werk en mijn gezin maar op zoek mag naar de best werkbare vorm.

In het dagelijks leven werk ik in de Gemeente Harlingen. Ik geef leiding aan twee teams: het beleidsteam sociaal domein, dat is alles rondom de jeugdwet, participatie en WMO maar ook onderwijs, welzijn, gezondheid, sport, inburgering en aan het Gebiedsteam Jeugd. Het gebiedsteam is verantwoordelijk voor alle hulpvragen in de gemeente aan gezinnen en kinderen tot 18 jaar.  Ik vind mijn werk ontzettend fijn en zinvol om te doen.  Voor mij is het heel erg belangrijk om bij te dragen aan de samenleving en ik heb het gevoel dat ik dat op deze plek kan doen. Ik was hiervoor vierentwintig jaar werkzaam in het onderwijs, ik heb geschiedenis gestudeerd en daar met heel veel plezier les in gegeven, van praktijkonderwijs tot het gymnasium. De laatste jaren was ik schoolleider tot ik dus deze overstap maakte. Een hele switch dus, maar ik heb geen spijt. Het heeft me alleen maar verrijkt.

Door mijn werk heb ik de diepe wens om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg. Niet de makkelijkste problematiek, met geen eenvoudige oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat we te veel kinderen hebben die vastlopen en niet de juiste hulp krijgen. Er zijn te veel kinderen met zware problemen die eindeloos op wachtlijsten staan en ik zie onmachtige hulpverleners die niet verder kunnen komen. Het zou mijn diepe wens zijn om de crisis in de jeugdzorg aan te pakken, samen met de professionals, en naast de kinderen en de gezinnen te staan.

In mijn vrije tijd doe ik graag aan crossfit en krachttraining.

Ik hou erg van voetbal. Ik ga heel graag naar Cambuur en ik ben elftalleider bij het voetbalteam van mijn oudste bij LAC Frisia 1883 en daar ben ik sinds kort ook bestuurssecretaris. Ik kan zelf niet voetballen, ik ben vooral goed in de derde helft, zoals ze dat dan noemen. Bier en bitterballen dus.

Ik ben ook bestuurssecretaris van Poppodium Neushoorn, bezoek graag concerten en festivals en vind het erg leuk om actief in het culturele veld te zijn.

Wist je dat...

  • Wieke Nike Air Max1 sneakers verzamelt en daar ook het liefste op debatteert.
  • Wieke de eerste vrouwelijke CDA fractievoorzitter in Leeuwarden van een fractie met alleen maar vrouwen is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.