Sinds mei dit jaar is Etkin Armut (23) fractiemedewerker voor de gemeenteraad van Groningen. Daardoor wordt zij steeds enthousiaster over lokale onderwerpen die in de gemeente spelen. ‘Als je eenmaal op lokaal niveau bij een politieke partij betrokken bent, gaan opeens hele andere dingen je interesseren waar je voorheen niet eens van op de hoogte was’, zegt Etkin.

Ik ben geen christen, maar juist die christendemocratische normen en waarden spreken mij aan

Waarom het CDA?
Etkin koos voor het CDA omdat ze de kernwaarden enorm belangrijk vindt in de samenleving. Gespreide verantwoordelijkheid en solidariteit. Deze waarden binnen het CDA trekken haar heel erg aan. ‘Ik ben geen christen, maar juist die christendemocratische normen en waarden spreken mij aan. Voor zoveel mensen is dat de basis. Ik denk dat veel mensen -ook al weten ze dat misschien niet- zich best wel in het CDA kunnen vinden.’

Waarom zet jij je voor de politiek in?
‘Mijn motivatie voor het CDA zit in de kernwaarden die ik net noemde. Dat zijn mijn drijfveren. Bijvoorbeeld een onderwerp als veiligheid. Ik denk dat veel meisjes en vrouwen zich hierin herkennen. ’s Avonds toch nog even een keer achterom kijken of überhaupt niet naar buiten durven. Als ik dan de cijfers zie van hoeveel vrouwen met straatintimidatie te maken krijgen, raakt mij dat. Hier wil ik mij echt heel graag voor inzetten. Bezig zijn met zulke onderwerpen geeft mij heel veel energie en reden om politiek actief te zijn.’

Wat zou je willen veranderen aan Nederland?
Op het gebied van veiligheid wil ze zich in Groningen voor een aantal dingen hard maken. Aan de ene kant wil ze meer aandacht voor opvoeding, het gesprek aangaan en gevoel van verantwoordelijkheid creëren. ‘Dit moeten we gewoon veel vaker doen. Het benoemen en erover praten. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Je wilt dat de mensen die op straat een ander intimideren door hebben dat ze een grens overgaan.’ Aan de andere kant wil ze meer aandacht voor handhaving en camerabeelden.

Wat wil jij betekenen voor de volgende generatie?
‘Dit is ook een stukje gespreide verantwoordelijkheid. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat vrouwen, maar ook bijvoorbeeld LHBT’ers veilig op straat kunnen zijn zonder geïntimideerd te worden.’ Zo zet Etkin zich in voor de volgende generatie.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.