27 oktober 2022

Nieuwe visie CDA op ontwikkelingssamenwerking

Binnen het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking moet het CDA zich inzetten voor een belangrijkere plaats voor religie. De focus ligt nu op het bevorderen van godsdienstvrijheid met als gevolg dat religieuze vertegenwoordigers zelf te vaak niet in beeld komen. Vanwege hun belangrijke rol voor gemeenschappen, moet Nederland juist meer samenwerken met de lokale predikant, imam of pandit. Dat is één van de adviezen van de Commissie Buitenland aan de partij. De commissie heeft zich het afgelopen jaar gebogen over een nieuwe visie.

Pleitbezorger voor ontwikkelingssamenwerking

Het CDA heeft een lange geschiedenis als pleitbezorger voor ontwikkelingssamenwerking als instrument om conflicten en hongersnoden te voorkomen en armoede en ongelijkheid te bestrijden. Zo heeft het CDA een aantal ministers voor ontwikkelingssamenwerking geleverd en was bepalend bij de totstandkoming van de 0,7% VN-norm voor ontwikkelingssamenwerking in 1970. Het CDA gaf internationale solidariteit kleur en het buitenlandbeleid was bij het CDA in veilige handen.

Resolutie op najaarscongres aangenomen

Helaas is de huidige politieke realiteit dat internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking stevig onder druk staat. Dat is de reden dat vorig jaar op het CDA-najaarscongres de leden vrijwel unaniem een resolutie hebben aangenomen om de visie van onze partij op ontwikkelingssamenwerking te vernieuwen. Dit vooral ook om recht te doen aan nieuwe mondiale problemen rondom conflict, klimaatverandering en gezondheid. Deze visie is daarvan het resultaat.

Partijvoorzitter Hans Huibers: “Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen periode, dan is het wel dat de grote problemen van deze tijd, geen grenzen kennen. Het is juist daarom dat we een vernieuwde visie op ontwikkelingssamenwerking nodig hebben. En het is mede daarom dat ik deze nieuwe visie op ontwikkelingssamenwerking van harte verwelkom, ook als aanzet om de komende jaren verder te blijven werken aan dit thema en ons hier als partij ondubbelzinnig aan te verbinden”.

Het rapport is hier te downloaden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.