19 januari 2024

Goede doelen toch geen privacyschending: “regelgeving te strak geïnterpreteerd”

De gemeente kan, op aangepaste wijze, toch doorgaan met het ondersteunen van lokale goede doelen. Dat schrijft wethouder Willy Hendriks als reactie op vragen van raadslid Joep Baltussen (CDA). In oktober vorig jaar besloten burgemeester en wethouders nog om te stoppen met het sturen van brieven voor stichting Sneeuwbal en Samen Sint Anthonis.

Deze initiatieven verzorgen (kerst)pakketten voor o.a. mensen in de bijstand. Het bleek voor de gulle gevers lastig om te achterhalen wie in aanmerking komt voor deze pakketten. Er wordt immers geen informatie gedeeld over wie een uitkering ontvangt. Daarom besloten de oude gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis om zelf brieven te versturen naar iedereen die in deze doelgroep valt. Ontvangers kunnen dan zelf kiezen om te reageren als zij een pakket willen ophalen.

Het college haalde op 17 oktober een streep door deze gewoonte. “Voor het verstrekken of verwerken van de gegevens van inwoners met een laag inkomen is voor een dergelijk doel geen grondslag.” was het oordeel. Tot teleurstelling van de goede doelen, die zich afvroegen hoe zij in 2024 in contact konden komen met hun doelgroep. En tot ergernis van CDA-raadslid Joep Baltussen, die vragen stelde aan de wethouder. “Het bieden van een kerstpakket is ook een vorm van bijstand, dat is juist een geldige grondslag voor het gebruik van gegevens. En daarnaast worden gegevens van ontvangers niet gedeeld omdat de gemeente zelf de brieven verstuurt. De privacy is hier perfect gewaarborgd.”

De privacy is hier perfect gewaarborgd - Joep Baltussen

Wethouder Hendriks gaf in haar beantwoording aan te willen meedenken met de hulporganisaties: “Wij hebben de regelgeving in eerste instantie op dit vlak te strak geïnterpreteerd. Het versturen van brieven is mogelijk.” Wel zou volgens de wethouder een aanpassing van werkwijze en beleid noodzakelijk zijn om voldoende bescherming van persoonsgegevens te waarborgen. Het leverde opgeluchte reacties op van de goede doelen uit Boxmeer en Sint Anthonis, die in gesprek zullen treden met de gemeente over hun acties in het komende jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.