09 december 2022

Integraal Huisvestingsplan onderwijs

In de raadsvergadering van donderdag 8 december jl. heeft de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan onderwijs van de gemeente Land van Cuijk vastgesteld. Dit besluit is genomen op voorstel van het college. Een voorstel voor onderwijshuisvesting met hele goede uitgangspunten voor onze schoolgebouwen: energieneutraal, ruimtes voor kinderdagopvang en een groene omgeving, om zo maar een paar belangrijke uitgangspunten te noemen. Desondanks was het een beladen raadsvoorstel omdat tegelijkertijd ook bekend werd dat het Merletcollege in Mill sluit.

Het voelt emotioneel enorm zwaar scholen te moeten sluiten als het Merletcollege in Mill en Metameer in Stevensbeek. Onderwijs dichtbij, is blijkbaar 13 kilometer moeten fietsen naar de dichtstbijzijnde school. We willen het beste voor onze kinderen.- Teun Wientjes fractielid CDA Land van Cuijk

Het sluiten van een 'superschool' valt enorm zwaar binnen de CDA fractie, waar ook nog steeds de pijn van de sluiting van Metameer Stevensbeek voelbaar is. Aan de orde was dan ook de vraag hoe de raad invloed kan uitoefenen op het dichtbij huis houden van onderwijs. De raad heeft daarom aangegeven graag nog in overleg te willen treden met het schoolbestuur van Merlet en Metameer om te onderzoeken of dit nu echt de enige oplossing is. Tegelijkertijd moet de raad ook constateren dat de gemeente niet over de dagelijkse uitvoering van onderwijs gaat. Onderhandelingsruimte zal er dus slechts op vrijwillige basis zijn. Binnen de mogelijkheden die er zijn, zal het CDA Land van Cuijk gaan voor dat wat het beste is voor onze kinderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.