06 april 2023

Lening voor verduurzaming

Het CDA Land van Cuijk is verheugd over de duurzaamheidslening die de gemeenteraad heeft vastgesteld, zodat inwoners (zowel eigenaren als huurders) en verenigingen geld kunnen lenen voor onder andere zonnepanelen, HR++ glas, isolatie, warmtepompen.

Op dit moment zijn helaas VvE’s (Vereniging van Eigenaren) uitgesloten van deze duurzaamheidslening. Daarom heeft het CDA samen met andere fracties een motie ingediend om ervoor te zorgen dat ook VvE’s gebruik kunnen maken van deze regeling. Daarmee wordt het gemakkelijker om ook appartementencomplexen duurzaam te maken.

Op de lijst waarvoor duurzaamheidsleningen kunnen worden aangevraagd, staan nu al onder meer zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuur isolatie, accusystemen, HR++ glas, groene daken, HRe-ketel. CDA-raadslid Lian Nabuurs heeft samen met andere fracties in een motie gevraagd de lijst aan te vullen met kleine windwokkels en kleine windturbines, en deze daarom mee te nemen in het windbeleid dat aan het einde van het jaar wordt vastgesteld. De gemeenteraad heeft deze motie aangenomen.

Meer informatie over de duurzaamheidslening is te vinden op de website van de gemeente:

Voor de VvE’s gaat het college van B&W nu uitzoeken welke regeling het beste past bij de VvE’s en komt daarover met een voorstel terug bij de gemeenteraad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.