12 april 2023

N321 gaat op de schop

Tijdens de afgelopen raadsvergadering op 6 april heeft het CDA akkoord gegeven op de herontwikkeling van de N321. Een voorstel vanuit de provincie om de weg tussen Escharen en Gassel aan te gaan pakken kon uiteindelijk op unanieme steun rekenen vanuit de raad.

Het voorstel betrof de plaatsing van 2 rotondes, aanleg van in- en uitvoegstroken en borders tussen Escharen en Gassel (N321). Het betreffen snelheid reducerende maatregelen die de veiligheid van weggebruikers moet gaan versterken.

In het voorbereidend proces hebben er diverse bewonersavonden plaatsgevonden waar bewoners konden meepraten. Resultaten zijn zoveel als mogelijk meegenomen in het voorstel. In een eerdere behandeling van het voorstel, in januari, deed de fractie van het CDA het nadrukkelijke verzoek om specifiek nog eens naar de aansluiting bij de Ten Holtweg in Gassel te kijken en na afloop van het traject een evaluatie uit te voeren.

Tijdens de raadsvergadering van 6 april werd er nu specifiek nog gesproken over de kap van bomen en de verlichting van het fietspad. Het CDA vind een veilige fietsroute belangrijk. Daarom is de wethouder verzocht de provincie te bewegen na te gaan denken over verlichting boven fietspaden. Daarbij af te wegen of de verlichting zorgt voor een versterking van de veiligheid en tegelijkertijd het voorkomen van teveel lichtvervuiling. Niet alleen langs de N321, maar langs alle provinciale wegen in het Land van Cuijk. Een motie van D66 was volgens de fractie te beperkt en richtte zich enkel op de N321. Een breder dialoog met de provincie is nodig. Onder andere om het provinciaal beleid nog eens tegen het licht te houden ten einde kansen te pakken die er liggen om de veiligheid van provinciale wegen te vergroten.

Als het gaat om de kap van bomen kwam de PvdA-Groenlinks met het voorstel om zo snel mogelijk te beginnen met het planten van nieuwe bomen ter compensatie van de bomen die gekapt gaan worden. Als CDA fractie sluiten we ons hierbij aan. Wethouder Janssen gaat samen met wethouder Maas aan de slag om te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor de herplanting van bomen en de plaatsing van verlichting boven de fietspaden van de provinciale wegen en in dit geval de N321.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.