07 juli 2023

Warm welkom

In het Land van Cuijk kent men elkaar en staat men voor elkaar klaar. Die sterke punten zorgen voor een prettige woonomgeving. Mede daarom komen er hier veel mensen nieuw in een dorp wonen.

Het CDA wil niet alleen veel woningen bouwen, maar er ook voor zorgen dat deze mensen een warm welkom krijgen en mee willen gaan doen met het sociale leven in het dorp.

In veel dorpen is hiervoor een win-win situatie bedacht. Nieuwe bewoners krijgen een tas of bon met een gratis proefabonnement van de vereniging. Op deze manier hebben de verengingen ook weer goede kans op meer nieuwe leden en vrijwilligers. CDA-raadslid Arjan Breijer bracht op 6 juli een motie in om deze welkomstinitiatieven vanuit de gemeente aan te moedigen en faciliteren: “Zo lossen we twee vliegen in één klap op! Aandacht voor elkaar en dorpen waar het fijn wonen is. Dat vinden we belangrijk!” De gemeente zou een welkomstpakket bijvoorbeeld automatisch naar nieuwe bewoners kunnen opsturen, want inwoners weten door privacyregels niet altijd of ergens verhuizingen zijn. Behalve organiseren wie er meedoen en de bon opsturen of in een welkomsttas doen kost het de gemeente niets.

Een simpele maatregel die verenigingen een boost geven en zorgt voor dorpen waar men de buren kent. Een, in de woorden van de burgemeester “alleraardigst idee” dat helaas niet de meerderheid haalde in de raad. Wel heeft burgemeester Marieke Moorman naar aanleiding van Arjans voorstel een idee gepresenteerd: Elke inwoner krijgt een welkomstkaart van de burgemeester, met een digitale of fysiek pakket met informatie over de (ondernemers en verenigingen in) de gemeente. Ook wil de burgemeester graag met dorps- en wijkraden en andere organisaties helpen bij bijvoorbeeld welkomstbijeenkomsten voor nieuwe inwoners. Een positief vooruitzicht waar wij energie van krijgen. We blijven ons inzetten voor de saamhorigheid van onze dorpen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.