28 februari 2022

Joep Baltussen: Februari in de Gemeenteraad

ier lees je wat me deze maand opviel, en krijg je ook meteen een podcast-tip!

Ik heb veel enthousiaste collega-raadsleden! Er zijn in februari meer dan 80 vragen gesteld om de wethouders te controleren en aan te sporen. Dat we zoiets niet allemaal in één vergadering kunnen bespreken ontdekte de raad toen we rond kwart voor 12 nog steeds bezig waren. Leerpuntje…

Veel partijen hebben trouwens afgesproken om terughoudend te zijn met moties (opdrachten die de raad geeft aan het bestuur). We wachten namelijk op het ‘raadsprogramma’. De raad gaat gezamenlijk zoveel mogelijk onderwerpen, waarover we het gemakkelijk eens worden, vastleggen. Dan hoeven we daarover niet uitgebreid te discussiëren en kunnen de ambtenaren aan de slag!

Ter voorbereiding op dat raadsprogramma heb ik voor mezelf deze maand alvast wat onderzoek gedaan naar kernendemocratie. Met de KernenCV’s op https://bit.ly/35xwHR1 kon ik ook mooi onderzoeken hoe inwoners daar tegenaan kijken. Je kon deze maand ook mijn column lezen in De Maasdriehoek, waarin ik heb geprobeerd om mijn generatiegenoten een podium te geven!

Op 10 maart is er weer een raadsvergadering! Er staan vooral veel financiële regelingen (de begroting, onroerendezaakbelasting en veel kadernota’s) op het programma. Meer informatie vind je op https://bit.ly/3snN1g4

Dan was je natuurlijk nog benieuwd naar die podcast… Ben je geïnteresseerd in de politiek, luister dan naar ‘Regelkevers’ van Corné Kremers de Moss, Frank Peters en Herman van Gaal (zie foto)! Iedere week word je een uurtje bijgepraat over het politieke nieuws in onze gemeente. Met hun leuke interviews en leuke muziek luister ik er graag naar tijdens het wandelen. Je vindt ze in je favoriete podcastapp!

Nog een goeie Carnaval allemaal!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.