01 februari 2023

Joep Baltussen: Januari in de gemeenteraad

Bij januari horen goede voornemens en ik heb er ook één: ik wil de jongeren, die dat zelf ook willen, meer bij politiek betrekken. Sinds de verkiezingen zijn verschillende jongeren in de gemeente al gestopt en ik denk dat we dat tegen moeten gaan, zodat meer jongeren zich inzetten voor hun dorp en gemeente. Binnenkort gaat CDA LVC nieuwe burgerraadsleden werven, we zullen zien of dat misschien jongeren actief kan maken.

Verder heb ik deze maand vragen gesteld over aansprakelijkheid van vrijwilligerswerk en ben ik achter de schermen met een idee van mij bezig om samen met het CDJA, CDA-jongeren een netwerk voor jonge CDA-gemeenteraadsleden in Nederland op te zetten, om samen te kunnen sparren en tips uit te wisselen.

Op 1 januari was de nieuwjaarsborrel van Dorpsraad Sint Tunnis, waar de Oliebol van het jaar aan de gemeenteraad werd uitgereikt. Een geweldig evenement waar 600 gasten enorm van genoten. Wat me toen echt opviel was de invloed van de media op hoe de politiek werd besproken. Alleen wat in de kranten had gestaan, kwam naar voren.

Ik denk dus dat de redacteuren van de kranten, mannen als Koos, Herman, Joost, Dennis, Frank, Twan, Mans en Geurt, grotendeels bepalen wat inwoners over de gemeentepolitiek weten en dus denken. Zij zijn de poortwachters die bepalen waar inwoners over lezen. Inwoners bezoeken uit zichzelf geen vergaderingen, dus heeft het niet in de krant gestaan, dan is het niet gebeurd. Maar er is niet voor alles plek en saaie verhalen interesseren lezers niet.

Wie bekeken wordt gaat zich normaal goed gedragen, maar in de politiek is dat juist precies andersom. Willen we scoren bij de volgende verkiezingen, dan moeten we hameren op onderwerpen en op een manier die de kranten interessant vinden. Die media-werkelijkheid beïnvloedt dus de politiek. Iets, ook voor mezelf, om voor te waken, want je kunt het beste dicht bij jezelf blijven. Maar ook voor inwoners om bewust van te worden: je ziet nooit het hele plaatje. Bekijk een vergadering dus eens online of kom vooral zelf kijken hoe het eraan toe gaat. Je bent van harte welkom!

Meer info: www.lvc.bestuurlijkeinformatie.nl

Bronvermelding foto: SPG Foto's, gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Dorpsraad Sint Tunnis op 1 januari 2023.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.