31 mei 2023

Joep Baltussen - mei in de gemeenteraad

Ja, daar ben ik weer. Deze maand stond de kennismaking met burgemeester Marieke Moorman op de agenda. Zij trekt door de hele gemeente om de inwoners goed te leren kennen en gaat daarom ook op bezoek bij de raadsleden. Gezellig om kennis te maken!

Inhoudelijk heb ik me deze maand bezig gehouden met het geboortebos. Geen, zo zei iemand me, "Japans horrorbos waar vrouwen heen gaan om te bevallen", maar een bos waar je een boom kunt planten voor je pasgeborene. Mooi voorstel om meer groen in de omgeving aan te brengen, maar wij vonden het bovenmatig duur tegenover de natuur die we ervoor kregen en de gekozen locaties waren ook niet optimaal. Daarom hebben we besloten het voorstel nog wat beter te laten uitwerken voor we het aannemen.

Waar ik verder mijn pijlen op heb gericht is de minimumleeftijd voor burgerleden in de gemeente. Burgerleden ondersteunen de raadsleden en zijn zo op een laagdrempelige manier politiek actief. Nu moet je er 18 jaar voor zijn, maar om jongeren beter te betrekken bij de politiek wil ik dat graag mogelijk maken voor 16- en 17-jarigen! Daarvoor ben ik nu achter de schermen druk bezig...

Om maar te zwijgen over de aankomende kadernota en de vergadering eind juni, die agenda's zitten bomvol... Druk druk druk!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.