24 april 2024

Joep Baltussen - We gaan de gewoon de goede kant op!

Twee jaar is de nieuwe gemeente onderweg, Ik had hier een column kunnen schrijven over wat nog niet goed gaat, maar laat ik dat eens niet doen! 

Mij valt bijvoorbeeld op dat het openbaar groen er beter bij ligt dan jaren geleden. Inwoners kunnen nu ook met de WIU ideeën aanleveren over de openbare ruimte, zoals voor bankjes of drempels. En wie een melding maakt op de Mijn Gemeente-app krijgt vlot antwoord. 

De bouwambitie voor sociale huurwoningen is verviervoudigd. Die voor ‘normale’ woningen is trouwens ook flink opgeschroefd. We hebben actief grondbeleid ingevoerd om meer bouwgronden te verwerven. Er is meer personeel aangenomen om alle bouwplannen snel te kunnen (goed)keuren. Er zijn ook startersleningen gekomen waarmee jongeren gemakkelijker een huis kunnen kopen. Het blijkt voor ontwikkelaars door de gestegen bouwprijzen nog lastig om de ambities waar te maken, maar de gemeentelijke basis is gelegd. 

De subsidies voor talloze sport-, welzijns- en cultuurverenigingen zijn gemiddeld genomen flink gestegen. Archeologische schatten worden beter beschermd dan ooit. Er komt ook goedkoop cultuuronderwijs aan voor alle Land van Cuijkse kinderen via het zogeheten kunstencentrum. Er wordt nu ook kritisch nagedacht over hoe we evenementen organiseren gemakkelijker kunnen maken.
Inwoners kunnen maandelijks inspreken bij de raad om hun ideeën te delen. Vanaf 16 jaar kun je nu al commissielid worden. Dorps- en wijkraden hebben vaste budgetten gekregen om zelf mooie projecten op te zetten en daarnaast mogen alle andere inwoners ook subsidie voor leefbaarheidsprojecten aanvragen. Dorpsplannen zoals in Langenboom zijn en worden financieel ondersteund om de dorpskracht te versterken.

We kunnen nog wel even doorgaan. Er wordt bijvoorbeeld goed overlegd tussen de ZLTO en de milieuvereniging als het aankomt op onderwerpen als landbouw en natuur en dat leidde alvast tot een gedragen Natuurvisie. Paspoorten en identiteitsbewijzen kunnen voortaan thuisbezorgd worden zodat je niet twee keer naar het gemeentehuis hoeft. De bouw van het nieuwe gemeentehuis in Boxmeer lijkt trouwens, ondanks alle prijsstijgingen, binnen de vrijgemaakte budgetten te blijven en wordt door lokale ondernemers gebouwd. De bedrijventerreinen (zoals Sterckwijck in Boxmeer) lopen weer langzaam vol met ondernemers die willen ondernemen. 

En dat allemaal in twee jaar gemeente Land van Cuijk. Gaat alles goed? Nee. Maar mensen, we gaan gewoon de goede kant op. 

Joep Baltussen.

Bron:  De Maasdriehoek 24-04-2024

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.