Jan Willem Bakker

Kandidaat #9

Persoonlijk

Geboren in 1978 op boerderij St. Donatus in Den Hoorn. In 1983 verhuisden wij naar De Waddel. Na 4 jaar in Leeuwarden te hebben gewoond voor een studie aan de Hogere Agrarische School ben ik teruggekeerd naar het eiland om het ouderlijk schapenbedrijf aan de voet van de Hoge Berg over te nemen. Ik ben getrouwd met Sonja en we hebben een jong gezin met 3 kinderen, Guus, Fleur en Joep. Moeder Hanna woont ook nog op de boerderij en zus Marjon werkt mee.

Opleiding/beroep

Al vroeg in mijn leven wist ik dat ik net als mijn voorouders schapenboer wilde worden. Ik ben erfelijk belast. Met enorm veel plezier boer ik op een van de mooiste plekken van het eiland, een groot voorrecht. Op De Waddel proberen wij met respect voor mens, dier en omgeving ons schapenbedrijf te runnen. Onze kudde van 500 schapen wordt gehouden voor lamsvlees en voor melk. Van de melk wordt op de boerderij kaas gemaakt. Daarnaast zijn we actief binnen het Texelaar stamboek.

Nevenactiviteiten

Ik heb bestuurswerk gedaan voor LTO-Texel, s.v. ZDH, PR-cie Texelse Landbouw, Vereniging Voor Bedrijfsvoorlichting en Stichting Landbouwdag Texel. Verder zet ik me in voor de belangen van de boeren op de Hoge Berg en probeer ik een bijdrage te leveren aan de promotie van het Texelse lamsvlees.

We leiden veel studenten op, zijn lid van Boerenklasse Texel, ontvangen groepen en bieden plaats aan mensen die het even niet zo lekker gaat. Maandelijks schrijf ik een column in vakblad “Het Schaap”.    

Waarom CDA

Ik voel me verbonden met het CDA, omdat deze partij zich inzet voor een gezonde maatschappij. Het CDA is tevens een partij die de agrarische sector altijd heeft gesteund.

Persoonlijke doelstellingen

Onder andere het behouden van het Texelse schaap voor het eiland. Het is een sterk merk voor Texel en bepaald deels onze identiteit.  

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.