06 mei 2017

Bluijsblog 4: "Wat betekent vrijheid voor mij"

De eerste week van mei  is altijd zeer bijzonder. Mijn gedachten gaan dan terug in de tijd. In mijn kinderjaren was Bevrijdingsdag "de feestdag" van het jaar. Overal in Zandvoort, in elke wijk, was het feest met veel spel en vertier. Wat nu Koningsdag is, was toen Bevrijdingsdag en een verplichte vrije dag. Eigenlijk zouden we dat weer in ere dienen te herstellen, waarbij ik niets te kort wil doen aan Koningsdag. Want het vieren van "onze vrijheid" is voor mij jaarlijks een feest waard.

Door het nu wekelijks lezen van de oorlogskranten, welke ik wekelijks bij Bruna koop, word ik gewezen op de feiten en de gebeurtenissen uit die vijf donkere jaren van Nederland.

In ons gemeentehuis staat het beeld van moeder en kind (zie foto). Dit is voor mij het beeld van vrijheid en de daarbij behorende blijheid en geborgenheid. Laten we dit beeld vasthouden. Nu staat dit beeld in ons gemeentehuis, in een trapgat, ergens achter de liftschaft. Dit beeld verdient eigenlijk een plek in de openbare ruimte. Zou dit beeld niet misstaan bij ons monument in de Linnaeusstraat in Nieuw Noord?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.