Lees het pamflet hier

Tweede Kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Silvio Erkens (VVD) komen met een pamflet om de energiemarkt beter te laten functioneren in het belang van alle huishoudens in Nederland. Door de oorlog in Oekraïne zijn gas- en elektriciteitsprijzen heel fors gestegen en zijn zwakke punten in onze energiemarkt nog zichtbaarder geworden.

Het pamflet bevat vijf adviezen aan de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten waaronder de maatregel om energieleveranciers weer te verplichten om jaarcontracten aan te bieden. Op dit moment bieden energieleveranciers geen jaarcontracten meer aan, maar meestal alleen de zogenoemde modelcontracten waarin tarieven vaak heel hoog zijn. De risico’s die hieraan verbonden zijn komen vervolgens geheel terecht bij een huishouden terwijl zij juist in deze tijden behoefte hebben aan meer zekerheid. 

Daarnaast pleiten de partijen in hun pamflet voor een jaarlijkse stresstest voor energieleveranciers, het afschaffen van de welkomstbonus in haar huidige vorm en dat bij faillissement andere leveranciers een bieding moeten kunnen doen waarbij de contractvoorwaarden gerespecteerd blijven. Daarnaast moeten voorschotbedragen na een faillissement terug naar de klant – die dit bedrag immers al heeft betaald – als zij daar recht ophebben.

Bontenbal: ‘’Huishoudens worden op dit moment onvoldoende beschermd met als gevolg dat zij de dupe zijn geworden van een markt die niet meer naar behoren functioneert. Daar moet wat aan veranderen. Met dit pamflet dragen we bij aan het toekomstbestendig maken van onze energiemarkt.’’

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.