Kandidaten TK21

Kamerlid Inge van Dijk over het belang van verenigingen

Inge van Dijk: ‘Je vindt ze in ieder dorp en in elke stad: verenigingen. Waar je kunt sporten, muziek maken, feest kunt vieren, elkaar kunt ontmoeten. Vrijwel iedereen is lid of wel eens lid geweest van een vereniging.

Zelf ben ik jarenlang actief geweest in het bestuur, maar ook als trainer van de KPJ/handbalvereniging in Bakel. Ik heb de vereniging zien veranderen van KPJ waar we pyramides bouwden in een handbalvereniging met een gezond ledenaantal, veel gedreven vrijwilligers en enthousiaste leden. Het gaafste wat we gedaan hebben, is samen met de basketbalvereniging een sporthal gebouwd. De gemeente wilde wel, maar het mocht niet te veel kosten. Dus als wij het voor dat geringe budget zelf wilden doen, dan was de gemeente wel bereid om mee te werken. We hebben de handschoen opgepakt en het zelf gedaan.

Nederland telt tienduizenden verenigingen, waar nog eens duizenden vrijwilligers actief zijn. Zonder die vrijwilligers geen scouting, geen fanfare en geen carnaval. Kortom, zonder verenigingen geen samenleving.

Ik kan er altijd een beetje emotioneel van worden als ik tussen al die mensen op een lokaal evenement sta. Zoveel lokale kracht, zoveel betrokkenheid. Die mensen, dat zijn de mensen waar we voor door het vuur moeten gaan.

Maar verenigingen hebben het moeilijk. Ze komen uit de coronacrisis, kampen met een tekort aan vrijwilligers en bestuursleden, ervaren regeldruk of hebben hoge lasten. Met als risico dat ze omvallen.

En dat willen we niet. Want als CDA dragen we verenigingen een warm hart toe. Ze zijn het cement van onze samenleving. Daarom starten we Vereniging Nederland, een initiatief om verenigingen en vrijwilligers weer centraal te stellen, te ontzorgen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door overbodige regels af te schaffen en ervoor te zorgen dat mensen het weer leuk vinden om vrijwilliger en lid van een vereniging te zijn. Daar zit namelijk onze kracht, als partij van de samenleving. De coöperatieve samenleving, waarin we er samen de schouders onder zetten. En daar hoort een sterk verenigingsleven bij.’

Heeft u een concreet probleem waar de politiek mee aan de slag moet? Gebruik ons meldpunt om uw probleem met ons te delen. Wij kijken waar we het makkelijker kunnen maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.