Op maandagavond 28 mei was de Europa Special in Friesland. Het prachtige Karmelklooster in Drachten zat bijna vol, met deelnemers van alle leeftijden.

Theo Joosten, de voorzitter van CDA Fryslân, opende de Europa Special. Hij nam de zaal een stukje terug de geschiedenis in, en vertelde hoe Europa ooit begonnen is als gemeenschap van kolen en staal.

Daarna hield Giancarlo Formica, voorzitter van het CDJA Fryslân, een Europa quiz met de zaal. De aanwezigen speelden de quiz goed, en bij de laatste vraag streden er nog twee deelnemers om de prijs.

De Europa Special werd in goede banen geleid door gespreksleider Heleen Keur. Zij ging in gesprek met de zaal over Europa. Met behulp van de Mentimeter werden 4 vragen aan het publiek gesteld. Er kwam ontzettend veel input van de zaal binnen op deze vragen. Een kleine greep:

 1. Beschrijf de Europese Unie in 1 woord
  -Samenwerking
  -Vrede
  -Saamhorigheid
  -Gemeenschap

 2. Wat draagt de EU bij aan uw leven?
  -Welvaart en veiligheid
  -Makkelijk reizen
  -Eerlijke prijzen
  -Ergernis
  -Naar school gaan met studenten uit verschillende landen
  -Euro
  -Vakantie

 3. Wat zijn uw zorgen over de Europese Unie?
  -Te groot
  -Voortbestaan
  -Logheid
  -Democratisch tekort
  -Onzekerheid
  -Verwarring

 4. Wat moet er volgens u in het Europees Verkiezingsprogramma?
  -Voordelen van Europa voor Nederland
  -Europese kerosine accijns
  -Gezamenlijk energie- en klimaat beleid
  -Waarom wij achter Europa staan
  -Voordelen, maar ook wat anders mag

Europarlementariër Esther de Lange reflecteerde op wat er in de zaal werd gezegd. Het viel haar op dat de zaal vreest voor het uit elkaar vallen van de EU.

Esther de Lange werd geïnterviewd door de gespreksleider over de toekomst van Europa. Esther de Lange benadrukte dat het ontzettend belangrijk is dat we nu een sterk Europa hebben en geen verdeeld Europa. Anders zijn we op het wereldhandelstoneel niet opgewassen tegen landen als China en de Verenigde Staten. Dat betekent een sterke economische markt en een veilig thuis vormen voor haar inwoners.

In het tweede deel van de Europa Special werd het thema “Duurzaamheid” uitgelicht, het thema dat de provincie had uitgezocht als een belangrijk thema. Gedeputeerde Sander de Rouwe lichtte dit toe. Hij vertelde over hoe Friesland werkt aan hernieuwbare energie en dat er grote aandacht is voor het duurzaam verbouwen van het land. Ook het windpark op het IJsselmeer kwam ter sprake, en de circulaire economie. In Friesland is het CDA veel bezig met duurzaam veranderen, en men doet dat door in het onderwijs, de politiek en de bedrijven in Friesland samen te werken op dit terrein.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.