Op zaterdag 26 mei vond de Europa Special van de provincie Zeeland in Middelburg plaats. Na een quiz als kleine opwarmer voor de avond ging gaf CDA Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch een innoverende speech. Hij beargumenteerde dat gedeelde waarden in Europese landen ons verbinden. Europa creëert hierdoor welvaart en veiligheid, maar is bovendien hierdoor ook een machtig blok. Samen staan we sterk en volgens Mustafa Amhaouch moet Europa een krachtige positie innemen op het internationale speelveld.

Vervolgens ging gespreksleider Jeffrey Oudeman het gesprek aan met de zaal. Met behulp van de app Mentimeter werd er nagedacht over Europa. Enkele voorbeelden waar mensen aan moesten denken bij de Europese Unie zijn:

-Vrijheid en gemak
-Samenwerking
-Stabiliteit

Ook werden er enkele zorgen gedeeld, zoals:

-De Europese begroting
-Europese uitbreiding
-Verkeerde berichtgeving (fake news)

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij wilt dat Europa zaken strakker gaat regelen op een beperkt aantal onderwerpen.  Ook duidelijke communicatie over wat bereikt is door of met behulp van de Europese Unie moeten gestimuleerd worden. Hierdoor heeft Lambert van Nistelrooij ook een nieuw project gelanceerd: Let the stars shine.

Zeeland gedeputeerde Jo-Annes de Bat gaf aan dat Europese steun vaak van belang is geweest bij innovatieve projecten in Zeeland. Tegelijkertijd brengt dit soms ook onnodige regelgeving met zich mee. Een punt dat aangepakt kan worden door bijvoorbeeld duidelijke afspraken te maken met buurlanden over duurzame energie.

Al met al veel input voor het Europees verkiezingsprogramma.

Foto's Europa Special Zeeland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.