Op 23 mei 2019 mogen we weer naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. In de aanloop naar de Europese Verkiezingen van mei 2019 zijn leden op zaterdag 26 mei 2018 met elkaar in gesprek gegaan over de Europese Unie tijdens een bijzondere Europa Special. Een boeiende en afwisselende ochtend met meerdere interessante sprekers, waaronder CDA-Statenlid Maurits de Haan (Zuid-Holland) en CDA-Europarlementariër Wim van de Camp, die als hoofdspreker van de bijeenkomst zijn visie op de EU en de rol van Nederland binnen de EU uiteen heeft gezet.

Na de opening van Mireille de Jonge begon het publiek enthousiast met een Europa quiz. Deze werd gepresenteerd door Michiel Luining, docent Bestuurskunde aan de universiteit van Leiden. Het publiek was goed geïnformeerd over Europa en er moest dus ook een extra vraag aan de pas komen om uiteindelijk drie winnaars van een CDA500 Wildcard te kiezen.

Gespreksleider Jannes Herman Mostert proefde het Europese sentiment door gebruik te maken van de Mentimeter app. Het publiek kon zo aangeven hoe ze over Europa dachten en ook wat voor zorgen er spelen. Een paar antwoorden die werden ingevuld:

-Europa betekent vrijheid en veiligheid
-Europa is de toekomst
-Meer economische samenwerking is gewenst
-Europa kent ook onderlinge verdeeldheid
-Populisme is een toenemend probleem

Op de vraag wat er in het Europees Verkiezingsprogramma 2019 moest komen, werd onder andere het volgende genoemd:

-Versterking buitenlands beleid (migratie en handel)
-Een duidelijk Europees narratief door het CDA
-Plannen voor het behouden van kennis
-Stimuleren van duurzame energie
-Positieve arbeidsmigratie in banen leiden

Uit de reacties in de zaal bleek vooral dat er nagedacht wordt over de toekomst. Zo stelde verschillende aanwezigen voor om te leiden in Europese onderwerpen en een positieve Europese visie te beschrijven in het verkiezingsprogramma.

Foto's Europa Special Zuid-Holland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.