Op een zonovergoten zaterdagochtend in het toch al  prachtige Valkenburg kwamen ruim zeventig CDA’ers uit alle hoeken van Limburg bijeen voor de ALV van de provinciale afdeling en om hieraan voorafgaand met elkaar in gesprek te gaan over Europa en ons verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar. Onder leiding van gespreksleider François Smits en in aanwezigheid van Europarlementariër Jeroen Lenaers, Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch, Eerste Kamerlid Ria Oomen-Ruijten en gedeputeerde Ger Koopmans werden de aanwezigen gevraagd mee te denken over het verkiezingsprogramma. Er werd afgetrapt door het CDJA Limburg met een quiz waarbij de EU-kennis van de aanwezigen op de proef werd gesteld. En eerlijk is eerlijk; hiermee zit het wel goed bij de Limburgse CDA’ers.

Vervolgens werd met Jeroen Lenaers en Statenlid Jeu Titulaer over de inhoud verder gesproken.  Zij hoefden de zaal niet duidelijk te maken wat de toegevoegde waarde is van de Europese Unie. Nergens wordt de noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking immers duidelijker dan in Limburg, een provincie die ongeveer 350 kilometer aan landsgrenzen telt.  Door middel van een app konden de aanwezigen meepraten en vragen stellen en hieruit kwamen toch wisselende signalen naar voren. Zo ontstonden er levendige discussies over de voor- en nadelen van culturele diversiteit binnen de Unie, over de voordelen van de EU voor individuele burgers, maar ook over de stappen die worden gezet op het vlak van arbeidsmigratie en de stappen die nog moeten worden gezet om werken over de grens makkelijker te maken. Het kan een provincie als Limburg namelijk enorme kansen bieden wanneer er betere verbindingen kunnen worden gelegd met economische sterkhouders als het Ruhrgebied, Aken en Luik. In dat licht is ook verbetering van de grensoverschrijdende infrastructuur ter sprake gekomen en werd hierin het voorbeeld van de ‘Drielandentrein’ tussen Aken, Maastricht en Luik waar Limburg nu aan werkt aangehaald.

Deze Europese rode draad werd overigens ook na de Europa Special doorgetrokken. Toen vond de ALV plaats van het CDA Limburg, waar Ger Koopmans tot lijsttrekker werd gekozen voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. In zijn toespraak ging Koopmans uitgebreid in op het belang van Europa voor Limburg en sprak hij de wens uit dat het CDA zich nadrukkelijker neerzet als een pro-Europese partij. Dit betekent niet dat we geen kritiek mogen hebben op de werking van de Europese Unie, maar dat we als grondhouding trots mogen zijn op het Europese project dat van begin af aan zo nadrukkelijk een christendemocratisch stempel draagt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.