02 juni 2015

Landbouwcommissie Europa brengt streekproducten dichterbij

Twentse, Goudse en vele andere streekproducten vinden binnenkort makkelijker aftrek over de grens. Dankzij een voorstel van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer- Pierik steunt de Landbouwcommissie in het Europees Parlement de opzet van een meertalige webwinkel.

Aanbieders van bijvoorbeeld aparte kazen en krentenwegge kunnen zo bestellingen krijgen uit vrijwel de hele Europese Unie, zelfs tot uit Frans Guyana. "Een geweldige kans voor streekproducten", zegt Annie Schreijer-Pierik, zelf dol op producten uit het eigen Twente. "Mensen kunnen zo online de lekkerste dingen bestellen. Je hoeft niet meer zelf naar die streek toe of te zoeken op een Franstalige website."

Verwachting is dat producten uit de meeste EU-landen te vinden zijn in de nieuwe webwinkel. Een proefproject begint in Nederland, Frankrijk, Frans-Guyana, België en Duitsland. Klanten kunnen steeds in hun eigen taal kiezen en kopen. 
"Het totale aanbod aan ambachtelijke producten in Europa is dan ook enorm", zegt Annie Schreijer. "Het is een van de sterke kanten van onze familie- en gezinsbedrijven. Die zijn zo belangrijk voor het behoud van een leefbaar platteland!"

Op voorstel van Annie Schreijer stemde de Europarlementscommissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling donderdag voor 398.000 euro subsidie in de EU-begroting 2016. Het project heet 'More for local'  (www.moreforlocal.eu)

Nico Bebseler (eigenaar van www.ekotwente.nl) is initiatiefnemer van het Europese project. Hij werkt zelf al lange tijd samen met een Franse branchegenoot, zodat ze hun kazen en kikkererwt-producten in elkaars winkels verkopen. Bebseler stond ook aan de basis van een succesvol Zuid-Twents initiatief: www.streekmarkttwente.nl. Daarbij werken tientallen aanbieders samen, onder meer van ambachtelijke kazen en stamppot. Studenten van de Wageningse Universiteit en Research Centre (WUR) vonden dat er alleen al in het Twente 87 regionale producenten op de markt zijn, die in de Europese webwinkel zouden passen.

"Heel goed nieuws dat de landbouwcommissie van het Europarlement voor dit project heeft gestemd! Daar ben ik heel blij mee", zegt Bebseler. Zijn ervaring is dat veel makers van regionale wijn en andere producten te klein zijn om producten ook buiten de eigen streek te verkopen. Zijn online platform wil daarbij helpen. "Het zou toch fantastisch zijn als mensen zo bijvoorbeeld hun favoriete wijn kunnen bestellen bij een lokaal wijnboertje in Frankrijk. Lokale producten en teelten zijn ook erg waardevol voor een afwisselend landschap, zoals hier in Twente."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.