16 november 2009

CDAV op internationale conferentie 24ormore

Taskforce Deeltijdplus organiseerde op 5 en 6 november jl. in Amsterdam de internationale conferentie: 24ormore: increasing female labour participation. De conferentie stond in het teken van het vergroten van de arbeidsparticipatie onder vrouwen.\r\n\

TaskForce Deeltijdplus organiseerde op 5 en 6 november jl. in Amsterdam de internationale conferentie 24ormore: Increasing female labour participation. Voorafgaand aan de conferentie was een aantal organisaties benaderd om een voorstel te schrijven over hoe de arbeidsparticipatie onder vrouwen te vergroten. Naar aanleiding van het voorstel wat het CDAV heeft ingediend kregen bestuursleden Hester Maij en Arinda Callewaert en beleidsmedewerker Liesbeth van Heest een uitnodiging om deel te nemen aan de conferentie.

Na een woord van welkom door Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce, werd de conferentie officieel geopend door staatssecretaris Jette Klijnsma. In een videoboodschap van minister Ronald Plasterk werd het belang van een toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen nog eens benadrukt. Meer vrouwen meer aan het werk krijgen is belangrijk om de gevolgen van de vergrijzing te kunnen opvangen en de internationale concurrentiepositie van Nederland te kunnen handhaven. Bovendien is het van essentieel belang de economische zelfstandigheid onder Nederlandse vrouwen te bevorderen. Volgens de meest recente statistieken is slechts 40% van de Nederlandse vrouwen zelfstandig, waarbij een inkomen van 70% van het minimumloon als economisch zelfstandig geldt.

Tijdens de conferentie werd duidelijk dat er veel tastbare zaken zoals opleidingsniveau, salaris en mogelijkheden voor kinderopvang van invloed zijn op de mate van arbeidsparticipatie van vrouwen. Maar ook dat minder grijpbare factoren zoals cultuur spelen een grote rol. Ter vergelijking werd uitgebreid stil gestaan bij de arbeidsparticipatie van vrouwen en de factoren die daarop van invloed zijn in de Verenigde Staten en Australië.

Tijdens deze tweedaagse conferentie heeft de CDAV-delegatie niet alleen actief deelgenomen, maar zijn ook zeer interessante contacten gelegd én nieuwe inzichten verworven. Daar kan het CDAV zeker verder mee uit de voeten!

Meer weten over de Taskforce Deeltijdplus? Kijk dan eens op www.taskforce-deeltijdplus.nl . Voor meer informatie over dit onderwerp kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met het CDAV.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.