27 maart 2013

Geslaagde CDAV-avond over vrouwen & de Arabische revolutie

Woensdagavond 24 april organiseerde CDAV Internationaal een avond met Petra Stienen en Mustafa Amhaouch over hun ervaringen in de Arabische regio en de rol van vrouwen. Na een introductie van de gastsprekers was er volop ruimte voor een levendige discussie met de toehoorders.

Petra Stienen, Arabist en oud-diplomaat in Egypte en Syrië, spreekt niet graag over ‘de situatie van vrouwen. ‘Veel te passief, het gaat om de rol van vrouwen en er zit veel veerkracht onder de vrouwen’, aldus Stienen. Vanuit de Westerse wereld willen we graag ‘redden’. Dat is niet de juiste manier, te paternalistisch. We kunnen wel helpen in samenspraak met de vrouwen. Stienen die zelf op de Opzij-lijst van machtigste vrouwen stond, keek ook naar de Arabische lijsten. Daar staan met name vrouwen op die vrouw-van zijn, First Ladies. Deze vrouwen hebben vaak een sociaal fonds, waar veel donorgeld naar toe gaat. Veel gewone vrouwenorganisaties hebben hier last van en met name vrouwen op het platteland worden niet bereikt.

Mustafa Amhaouch, lokaal politiek actief als CDA-er, vertelde hoe zijn vader in de jaren zestig uit Marokko naar Limburg kwam om te werken in de keramische industrie.  Hij zag Marokko ontwikkelen in de jaren dat hij het land bezocht eerst met zijn ouders en later met zijn eigen gezin. Zowel in het noorden als in het zuiden is nu stromend water, zijn er snelwegen, rijden er veel nieuwe auto’s en vliegen alle luchtvaartmaatschappijen op het land. De positie van vrouwen verbetert. Zo mogen vrouwen tegenwoordig honderd kilometer verderop studeren, zijn man en vrouw beiden eindverantwoordelijk in het gezin en zijn de scheidingswetten veranderd. Koning Mohammed IV loopt daarin voorop, ookal gaat het voor sommigen niet ver en snel genoeg.

Wat economische ontwikkeling betreft, Amhaouch onderstreept het belang van de vele handelsakkoorden die zijn gesloten. ‘Dat zouden er meer moeten worden en de 450.000 Marokkanen in Nederland zijn onze ambassadeurs. Zij kunnen vanuit Nederland de verbinding leggen met Marokko.’

Rolmodel

Op de vraag of Stienen een rolmodel is voor Arabische vrouwen zei ze: ‘ook al zie ik mezelf als een moderne vrouw in de 21ste eeuw, in de ogen van Arabische vrouwen blijf ik een Westerse vrouw en willen ze niet dat hun dochter op mij lijkt’. Inspiratiebron voor Stienen is Soraya, de eerste vrouw uit Saoedi-Arabië die van ver is gekomen en zich via een studie in Amerika heeft ontwikkeld en nu doceert aan de Universiteit in Caïro. 

Moderator Marijn Noordam, van CDAV Internationaal, die Hanke Bruins Slot verving vanwege het plots ingeplande zorgdebat in de Tweede Kamer, sloot de avond af met de volgende gehoorde boodschappen:

"Toon respect, vermijdt paternalisme, neem de tijd om elkaar te leren kennen, investeer in politieke participatie van vrouwen, economische zelfstandigheid en werkgelegenheid."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.