20 oktober 2009

'If Lehman Borthers would have been Lehman Sisters, would it have been different?'

Op 9 oktober 2009 bezocht een CDAV-delegatie het European Peoples Party-Women (EPP-W) congres in Boekarest. Centraal stond de vraag: vrouwen en de economishce crisis: nieuwe kansen of een terugval? Ruim 150 EVP-vrouwen namen deel aan het congres. \r\n\

Vrouwen uit de ‘oude’ en uit de ‘nieuwe’ democratieën kunnen veel van elkaar leren en veel voor elkaar kunnen betekenen. Dat stelde voorzitter Doris Pack vast tijdens de algemene vergadering. Ze kunnen elkaar stimuleren om te bereiken dat vrouwen in de politiek verantwoordelijke functies innemen. De politiek kan vervolgens als voorbeeld dienen voor andere sectoren. De resolutie ‘Vrouwen en de economische crisis’ werd na enkele amendementen van de Nederlandse delegatie aangenomen. De resolutie roept o.a. de Europese Commissie en de lidstaten op om oog te hebben voor genderaspecten van crisismaatregelen.

Nederland is goed vertegenwoordigd in het EPP-W bestuur. Ria Oomen-Ruijten is herkozen als penningmeester en Hillie van de Streek als secretaris-generaal. Lily Hutjes-Boelaars maakte deel uit van de stemcommissie die toezag op een democratisch verloop van de bestuursverkiezingen.

Vrouwen als rolmodel

’s Middags verwelkomde de minister-president van Roemenië, Emil Boc, de aanwezigen op het congres en prees de EPP-W voor de aandacht voor vrouwen in de EU. Hij was er trots op dat Roemenië gastland is voor het congres. ‘If Lehman Brothers would have been Lehman Sisters, would it have been different?’ Deze zin geeft weer waar de speeches en de discussies tijdens het congres over gingen.

Vrouwen ondervinden meer dan mannen negatieve gevolgen van de economische crisis. Ze hebben vaker parttime banen en die worden als eerste geraakt door de crisis. Verder werken zij veel op oproepcontracten en in de dienstensector. Juist daar wordt door regeringen bezuinigd, waardoor vrouwen eerder door de crisis geraakt worden.

De crisis kan alleen bezworen worden door inclusief (ieder doet mee, ook de ontwikkelingslanden) en duurzaam (de klimaatverandering is niet te negeren) te denken en te handelen. Deze crisis is meer dan een economische crisis en vraagt om een zogenaamde paradigmashift. We moeten transformeren, anders is een terugval onvermijdelijk. Vrouwen kunnen in dit transformatieproces een belangrijke rol spelen. In ondernemerschap kunnen ook zij kapitaal genereren. Als consument kunnen zij ethisch en duurzaam kopen. En als burgers van democratieën moeten zij vasthouden aan waarden. Europese vrouwen kunnen hierin een rolmodel zijn. Verder is opleiding een thema dat vooral ook voor vrouwen van groot belang is. Opleiding voor vrouwen uit alle landen en van alle leeftijden is nodig om kansen te creëren en te benutten, zeker in deze tijden. Daarmee sloot Doris Pack het congres af en sprak de wens uit elkaar weer te ontmoeten volgend jaar… in Nederland! Want met gepaste trots kunnen we hier melden dat het CDAV het volgende EPP-W congres mag organiseren op 8 oktober 2010 in Den Haag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.