26 maart 2013

Kamerlid Mona Keijzer bezoekt het CDAV in Culemborg

Op 8 maart, internationale vrouwendag, heeft de CDA-vrouwenafdeling Gelderland een bijeenkomst georganiseerd in Culemborg. Het thema voor deze dag was ‘Wereldvrijwilligers’.

De dag begon bij Stichting Samen Verder, een vrijwilligersorganisatie die ouderen en gehandicapten ondersteunt om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Voorzitter Hein Hoekstra gaf een inspirerende presentatie over de verschillende activiteiten van Samen Verder waarvan de deelneemsters erg onder de indruk waren.

Daarna besprak fractievoorzitter van het CDA Culemborg Anita Sørensen de participatie van burgers en de keuzes waar de gemeente op dit moment voor staat. Sørensen: “In deze tijden van bezuinigingen kan de gemeente minder uitgeven en zullen meer verantwoordelijkheden worden overgedragen aan vrijwilligers en verenigingen”.

 

Vervolgens kwam Tweede Kamerlid voor het CDA Mona Keijzer aan het woord. Zij ging in op de ontwikkelingen in de zorg. De helft van de overheidsuitgaven gaat momenteel naar de zorg. Zij zei hierover: “Om de uitgaven te beperken moet er fundamenteel iets veranderen in de zorg”.“De huidige coalitie van PvdA en VVD wil enorm bezuinigen op de begeleiding en de dagbesteding. Het is prima om dit naar gemeenten over te dragen, maar niet met een korting van 25%. Het CDA vindt dat hierop 10% kan worden bezuinigd; 25% is echt veel te veel”, gaf Keijzer aan. Daarnaast ging Mona Keijzer in op de veranderingen in de verpleging en de verzorging. “Basisverzorging als bed, bad en brood moet toegankelijk blijven, ongeacht in welke gemeente je woont. Deze voorzieningen moeten volgens het CDA gewoon in de AWBZ blijven, zodat toegankelijkheid overal gegarandeerd is”, aldus Keijzer.

 

’s Middags genoten de deelneemsters van een lunch in het verbouwde stadhuis en van een stadswandeling in de mooie Lekstad. De dag eindigde met een bezoek aan Stichting Betuwe Wereldwijd, waar bestuursleden Willem de Boer en Wil van Pelt enthousiast vertelden over de inzameling, revisie, opslag en verzending van gebruikte goederen ten behoeve van projecten in ontwikkelingslanden. De deelneemsters waren erg onder de indruk van de oude binnenstad en de geweldige vrijwilligersinitiatieven die de stad rijk is. Iets waar Culemborg trots op mag zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.